Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / JAS 39 Gripen E lyfter med Met…

Huvudnavigering:

JAS 39 Gripen E lyfter med Meteor

Hoppa till nyhetslistan

Gripen E testflyger med jaktroboten Meteor Foto: Saab

En lyckad testflygning med JAS 39 Gripen E lastad med den avancerade jaktroboten Meteor genomfördes nyligen i Linköping.

– Testflygningen med meteorroboten är en del av arbetet med utvecklingen av JAS 39 Gripen E och integration av vapen. Testflygningen är en milstolpe i projektet, säger Ken Lindberg, ansvarig för den gemensamma utprovningen av JAS 39 Gripen E vid FMV.   

Meteor är en radarstyrd jaktrobot. Den har kapacitet att verka mot luftmål på mycket långa avstånd. Meteor drivs av en ramjetmotor vilket gör den svår att undvika. Den är överlägsen andra robotar av samma typ.

Meteor är utvecklad i ett samarbete mellan Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Det svenska flygvapnet med Gripen C/D var första operativa flygsystemet med integrerade meteorrobotar.

– För oss som jobbar med Gripen E-projektet inom FMV och industrin fortsätter arbete med utvecklingen av flygsystemet och integreration av olika vapen., säger Ken Lindberg.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-12 12:39. Uppdaterad: 2018-11-12 12:43. Ansvarig: Visa e-postadress.