Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Invigning av nytt flygledartor…

Huvudnavigering:

Invigning av nytt flygledartorn i Vidsel

Hoppa till nyhetslistan

Igår invigdes det nya flygledartornet vid FMV:s provplats i Vidsel.
– Det nya tornet kommer, tillsammans med övriga investeringar, bidra till att Vidsel Test Range kan fylla sin funktion i många år ytterligare, säger Göran Mårtensson, generaldirektör FMV.

Vid invigningen av det nya flygledartornet deltog bland annat representanter från FMV, Försvarsmakten, Luftfartsverket, Fortifikationsverket, PEAB och provplatsens personal.

Göran Mårtensson, generaldirektör FMV.Göran Mårtensson, generaldirektör FMV. – Nu har vi ett nytt flygledartorn med rätt tekniska förutsättningar och en bra arbetsmiljö för dem som ska arbeta i tornet, både Luftfartsverkets flygledare och FMV:s meteorologer, säger Göran Mårtensson.

Projektledare Leif Stubbfält, FMV, är mycket nöjd med samarbetet mellan de fyra närmast inblandade myndigheterna: FMV, Försvarsmakten, Fortifikationsverket samt Luftfartsverket.

– Vi har haft ett exemplariskt gott samarbete under hela processen. Likaså har samarbetet med a och d arkitektkontor, PEAB och Saab varit förtjänstfullt bra, säger han.

Bygger för framtiden

Totalkostnaden för det nya tornet, inklusive infrastruktur, är närmare 100 miljoner kronor, varav FMV flygplatsteknik står för cirka en tredjedel av den kostnaden. Tornet och den nya infrastrukturen ger provplatsen möjlighet att fortsätta med sin verksamhet i många år till.

– Nu är Sveriges modernaste och snyggaste torn på en militär flygplats redo att tas i skarp drift. Och nu är det dags för nästa stora steg i utvecklingen av Vidselbasen och Vidsel Provplats - Kombiplattan, säger Leif Stubbfält.

– Vi bygger för framtiden. Nu kommer vi fortsätta kunna ta hand om kunder under en lång tid framöver, säger Mats Hakkarainen, chef för FMV Test och Evaluering Vidsel.

Fakta flygledartornet Vidsel

  • Det gamla tornet, på provplatsen i Vidsel byggdes på 60-talet. Det byggdes på enklaste sätt för att klara dåtidens krav.
  • 2011 konstaterade Arbetsmiljöverket att arbetsmiljön i tornet måste förbättras. Framförallt var bullernivån för hög. FMV bedömde tillsammans med Fortifikationsverket det som orimligt att bygga om det gamla tornet, bland annat för att den nya tekniken kräver mer utrymme.
  • 2011 beslutade FMV, med Försvarsmaktens goda minne, att ett nytt torn skulle byggas. Projektet drog igång 2012.
  • Sommaren 2015 vann PEAB upphandlingen av byggentreprenaden.
  • I september 2015 togs det första spadtaget på det nya tornet.
  • Byggnaden och infrastrukturen stod klar i december 2016.
  • Under januari 2017 – juni 2017 genomförde industrin, i mångt och mycket Saab, de omfattande installationerna av tekniska system för trafikledning, vädertjänst och övriga flygplatsfunktioner, under ledning av FMV.
  • Transportstyrelsen, Flyginspektionen och HKV Luftfart, gav tummen upp under juni 2017.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-08-31 10:10. Uppdaterad: 2017-08-31 10:19. Ansvarig: Visa e-postadress.