Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Gunvor stickar ullvantar till …

Huvudnavigering:

Gunvor stickar ullvantar till försvaret

Hoppa till nyhetslistan

500 par tjocka tumvantar i ull. Det är vad Gunvor Lundin ska sticka till det svenska försvaret i år.

Snövallarna ligger höga runt gården när Gunvor går den korta promenaden från sitt hus ut till den lilla verkstaden i ladan. Här i det inre av Västerbotten stickar hon tjocka tumvantar i ull på uppdrag av FMV. 500 par vantar levererar hon i år.

Gunvor använder handstickmaskin.Gunvor stickar tuben för vantarna i den ena handstickmaskinen och sätter sedan upp en vante i den andra för att sticka toppen och tummen. Frukosten är avklarad när Gunvor kliver in i den lilla verkstaden. Här finns rullarna med ullgarn och de två maskinerna. Men det är knappast några stickrobotar vi pratar om.

– De här handstickmaskinerna underlättar arbetet med stickningen lite grann, men det mesta arbetet gör jag för hand, säger Gunvor Lundin.

Ullgarnet köper hon direkt från ett spinneri, och hon är mycket nöjd med att ha hittat just den leverantören.

– Det är kvaliteten på ullen som är grunden för en bra produkt, sedan gäller det att få till den rätta tätheten i stickningen och det har jag provat mig fram till.

Många moment innan vanten är klar

Efter dagspasset i verkstaden tar hon med sig några par vantar in till bostadshuset. Där, framför tv:n på kvällarna, gör hon de sista momenten, hon stickar klart mudden och syr fast en märklapp. Till sist tvättar hon vantarna och låter dem torka innan hon ruggar upp ullgarnet i en specialmaskin som Gunvors man byggt av en borrmaskin. Sedan packar hon vantarna och skickar till FMV.

Det blir många timmars jobb och på frågan vad timpenningen blir svarar Gunvor:

– Det vågar jag inte räkna på. Det är så här jag alltid har jobbat. Jag är ju pensionär nu men har alltid haft eget företag. Och jag fortsätter så länge jag orkar.

Marknadsknalle

Gunvor stickar mudden med stickor.Delar av mudden stickar Gunvor med stickor innan det är dags att tvätta vantarna i en specialsåpa. I många år drev Gunvor garnaffär i Umeå samtidigt som hon åkte runt på marknader på helgerna och sålde. Det blev till slut en livsstil och fortfarande sätter hon upp sitt stånd på marknader runt om i bygden.

– Vi är några gamla knallar som åker runt. Jag har varit i Jokkmokk och i helgen blir det Burträsk och sedan Umeå.

Under 2018 ska Gunvor sticka 500 par vantar till de svenska soldaterna. Så nog finns det att göra.

– Det är ett bra uppdrag. Jag kan välja själv när jag vill jobba. Men jobbet ska göras och hittills har jag inte missat en leverans.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-02-21 09:09. Uppdaterad: 2018-02-21 10:08. Ansvarig: Visa e-postadress.