Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV:s Per Lodin blir chef över…

Huvudnavigering:

FMV:s Per Lodin blir chef över FN:s fredsbevarande insats i Indien och Pakistan

Hoppa till nyhetslistan

Per Lodin. Per Lodin.

FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon har meddelat utnämningen av generalmajor Per Lodin som chef över FN: s militära observatörsgrupp i Indien och Pakistan UNMOGIP.

United Nations Military Observer Group in India and Pakistan UNMOGIP övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan. Insatsen etablerades redan 1949 och 40 - 50 militärobservatörer befinner sig i insatsområdet längs stilleståndslinjen i Jammu- och Kashmirområdet. Generalmajor Per Lodin blir nu chef över insatsen. Det var cirka 30 år sedan en svensk fick motsvarande FN-uppdrag.

Per Lodins karriär inom Försvarsmakten och det svenska försvaret började 1978 på Dalregementet. Han var mellan 2006 och 2007 chef för Natos insats KFOR i Kosovo och kommer närmast från Försvarets materielverk FMV som chef för verksamhetsområdet Anskaffning och logistik.

Positivt för Sverige

– Jag är naturligtvis mycket glad att få detta uppdrag. Sverige och jag får möjlighet att bidra i en fredsbevarande insats som påverkar vardagen för många människor i området. Sverige har mycket att bidra med och jag ser fram emot att tillsammans med militärobservatörerna arbeta för vapenvilan, säger Per Lodin.

– Det här är positivt för Sverige och hedrande för Per Lodin. Per har tidigare varit chef i internationell insats och nu får han möjlighet att ännu en gång bidra till fred och avspänning i ett av världens konfliktområden. Jag vill samtidigt tacka Per för hans mångåriga jobb för FMV och för Försvarsmakten, säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson.

Per Lodin kommer omgående att tillträda uppdraget som chef för UNMOGIP. Överdirektör Dan Ohlsson blir tillförordnad chef över de cirka 900 FMV-medarbetarna inom FMV Anskaffning och logistik AL. Rekryteringen till ny chef för AL pågår och är i slutfasen.

FN:s pressmeddelande finns här


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-06-09 10:32. Uppdaterad: 2016-06-09 11:14. Ansvarig: Visa e-postadress.