Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV tar emot system Komnod 2.0

Huvudnavigering:

FMV tar emot system Komnod 2.0

Hoppa till nyhetslistan

– Vi är väldigt nöjda och glada, det är en bra produkt, säger Peter Kivikari, FMV chef Anskaffning och logistik Ledningssystem, till vänster, som här tar emot system Komnod version 2.0 av Per Klethagen, Thales.

I går tog FMV emot tal- och datakommunikationssystemet Komnod version 2.0, vid en ceremoni på Tre Vapen i Stockholm. Det nya systemet gör att Försvarsmaktens stridsfordon nu utrustas med möjligheten till datakommunikation. – Jag vill tacka Thales för en bra produkt och ett bra samarbete, säger Roland Thorsson, projektledare FMV.

Komnod 1.1 finns sedan ett par år tillbaka i Pansarterrängbil 360 som används av Försvarsmakten vid P7 och 72:a mekaniserade bataljonen.

Personalen har hittills endast använt systemet för intern och extern talkommunikation. Uppfattningen är att systemet är mycket bra.

 Roland Thorsson, projektledare FMV, med system Komnod.– I jämförelse med tidigare system upplevs Komnod som ett modernt system med mycket god hörbarhet och med många funktioner för att anpassa Komnod till varje enskild brukares behov, säger Roland Thorsson. 

I och med leveransen av version 2.0 kommer Försvarsmaktens stridsfordon utrustas med möjligheten till datakommunikation. Komnod 2.0 innehåller en router som utgör en del av Mobilt Kärnnät, MKN, som är en del av Försvarsmaktens ledningssystem.

Det huvudsakliga syftet med datakommunikationen är att tillgodose ”command and control”-funktionen, C2 SLB, för bataljonens stridslednings- system. För trafik mellan stridsfordon ska dataradio av typen RA460 eller Taktisk Markradio, TMR, användas. 

Utvecklingsprojekt

Projektet Komnod startades 2009 och var då ett utvecklingsprojekt där Thales vann kontraktet. Efter teoretiska studier genomfördes praktiska prov med provturskommando i Boden, där Thales system Sotas provades. En specifikation togs fram för Komnod, som är en variant av Sotas. 2011 beställde FMV 187 Komnodsystem av Thales, till Pansarterrängbil 360 och Bandvagn 410. 

I avvägningar som gjordes i Försvarsmakten under 2011/2012 kom en lista fram över stridsfordon som borde förses med Komnod. Förutom redan utpekade Pansarterrängbil 360 och Bandvagn 410 ska Stridsfordon 90, Stridsvagn 122, Bärgningsbandvagn 120, Stridsbåtar, Ledningspansarterrängbil 2031, Archer och Stridsledningscontainer tilldelas Komnod.

Fotograf: Henrik Magnusson– Totalt anskaffar vi nästan 900 system. De sista systemen kommer att monteras in i början av 20-talet, säger Roland Thorsson. 

2014 lade FMV beställning på ytterligare komnoder och samtidigt en ny mjukvara, 2.0, för att rätta till en del mindre bra lösningar från den tekniska specifikationen. 

Leveranser

Den 31 mars 2016, levererades den nya mjukvaran. Den sista batchen hårdvara, UE, kommer att levereras i början av maj. Innan semestern kommer den nya versionen att levereras tillsammans med utbildning till Försvarsmakten och under hösten ska samtliga Komnodsystem uppgraderas till 2.0. 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-01 10:51. Uppdaterad: 2016-04-01 16:10. Ansvarig: Visa e-postadress.