Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV studerar fartygsbaserat gr…

Huvudnavigering:

FMV studerar fartygsbaserat granatkastarsystem

Hoppa till nyhetslistan

Med ett granatkastarsystem i en container kunde FMV på ett enkelt sätt testa hur vapnet påverkar båten vid olika förhållanden.

FMV har genomfört en rad skjutprov med en containerbaserad granatkastare på båt som ett led i arbetet med kommande konceptstudier för att utveckla Amfibieförbanden.

Gustav Kjellberg vid FMV har hållit i proven som är en del av FMV:s studier för utvecklingen av Amfibieförbanden    Granatkastarsystemet som är gyro-stabiliserat placerades under proven ombord på en lätt trossfärja. 

– Provet syftar främst till att skapa en uppfattning om dimensionerade krav på en bärare, det vill säga själva båten, säger Gustav Kjellberg, förbands- och funktionsföreträdare Amfibieförband vid FMV. 

Det containerbaserade granatkastarsystemet från det finska företaget Patria gjorde det möjligt att snabb och kostnadseffektivt testa hur det är att använda granatkastare vid olika typer av sjöförhållanden och vid långa och korta avstånd. 

– Sjöburna granatkastarsystem skulle innebära en helt ny förmåga för Försvarsmakten. Och med de här proven får vi en bra grund för att bedöma möjligheterna inför de konceptstudier för utveckling av  Amfibieförbanden som FMV ska göra. 

FMV-projektet sammanställer nu alla erfarenheter och mätdata för att kunna leverera en rapport till Försvarsmakten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-04 12:02. Uppdaterad: 2018-10-04 12:37. Ansvarig: Visa e-postadress.