Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / CSEC stöttar MSB i projekt för…

Huvudnavigering:

CSEC stöttar MSB i projekt för säkrare IT-system

Hoppa till nyhetslistan

Idag finns ett stort behov av att kunna tillhandahålla säkra och moderna IT-lösningar snabbt och effektivt inom svensk offentlig förvaltning. Men det finns en brist på tekniskt stöd för att hantera skyddsvärd eller sekretessbelagd information, som inte rör rikets säkerhet. Nu ska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, i samarbete med Sveriges Certifieringsorgan för IT-säkerhet, CSEC, vid Försvarets materielverk, FMV, utvärdera hur ett sådant stöd skulle kunna tas fram och etableras.

Dag StrömanDag Ströman. Projektet leds av MSB med stöd av CSEC som bidrar med nödvändig expertkunskap. Tanken är att MSB i framtiden ska kunna tillhandahålla en samling dokument med instruktioner om uppsättning, konfiguration och drift av IT-lösningar baserade på genomarbetade säkerhetsarkitekturer. Detta ska kompletteras med en lista över certifierade och godkända kommersiella it-produkter och en lista med godkända integratörer. Målet är att detta samlade stöd i framtiden ska hjälpa svenska myndigheter att köpa in och implementera säkrare system för sin informationshantering.

– De IT-produkter som används i projektet måste uppfylla detaljerade krav på säkerhet och tillförlitlighet. Den internationella standarden ISO/IEC 15408 "Common Criteria" används därför i MSB:s projekt både för att formulera kraven och certifiera att dessa krav är uppfyllda. Avsikten är att MSB i framtiden ska kunna erbjuda väl genomtänkta säkerhetsarkitekturer baserade på certifierade kommersiella IT-säkerhetsprodukter. Därmed ska en hög säkerhetsnivå kunna nås av fler myndigheter till en överkomlig kostnad i framtiden, säger Dag Ströman, verksamhetschef för CSEC.

Läs mer om projektet:

https://www.informationssakerhet.se/nyheter/pilotprojekt-utvarderar-ny-teknisk-modell-for-sakrare-lagring-och-overforing-av-information-hos-myndigheter/

http://www.statenssc.se/Sidor/Nyheter/Nyhetssidor/Fördefinierade-och-prövade-säkerhetsarkitekturer-ska-underlätta-för-svenska-myndigheter.aspx?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-08-30 11:53. Uppdaterad: 2017-08-30 11:58. Ansvarig: Visa e-postadress.