I vanliga fall testar man hur synliga stridsflygplan är. Under Aurora förvandlas FMV:s mobila radarlabb till ett fientligt luftvärn som utmanar svenska förband inom mark, marin och flyg.

FMV:s mobila radarlabb som är installerat i en 20-fots container är under övningen Aurora 17 på Gotland för att simulera fientligt luftvärn. Det ger de övande förbanden realistiska mål att öva mot.
Det är FMV:s enhet för tester inom flygområdet som har tagit med sig det mobila radarlabbet Tracke och etablerat sig på Gotland. Systemet är installerat i en container och basen i utrustningen är en puls-dopplerradar från flygplan JA 37 Viggen.
– Vi har riggat upp radar och kringutrustning och vi har också provkört systemet. Med andra ord är vi redo att börja spela ett fientligt luftvärn, säger Göran Sällberg, projektingenjör på FMV Test & Evaluering.
Normalt används Tracke på FMV för att testa elektronisk krigföring. Att elektroniskt kunna störa en motståndare eller undvika att bli störd är en del av det så kallade telekriget. Ska man bli bra på telekrig måste man prova ut hur bra man är på att störa och testa hur bra man syns på radar.

Tre arbetslag arbetar dygnet runt med att skicka ut signaler som förbanden ska hitta och inleda bekämpning av.
Under Aurora vänder man på uppgiften, de tre arbetslagen som bemannar Tracke dygnet runt kommer att skicka ut signaler enligt speciella mönster för att simulera ett fientligt luftvärn.
– För förbanden gäller det att hitta signalen genom att exempelvis bolla data från flera olika sensorer. Då går det att bestämma var källan är och då kan man inleda motåtgärder, säger Göran.
Allt det här sker utom synhåll, men med hjälp av spanings- och eldledningsradar ska förbanden hitta målet och styra bekämpningen av det.
Följ nyhetsrapporteringen från Aurora på Försvarsmaktens webbplats