Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV renoverar Försvarsmaktens …

Huvudnavigering:

FMV renoverar Försvarsmaktens stridsvagnar och stridsfordon

Hoppa till nyhetslistan

Stridsvagn 122Stridsvagn 122.

350 svenska stridsvagnar och stridsfordon ska renoveras. Äldre komponenter byts ut och ett nytt stridsledningssystem monteras in. Uppdraget går till svenska H-B Utveckling och Krauss-Maffei Wegmann i Tyskland.

FMV har beslutat att teckna avtal med det sverigebaserade företaget H-B Utveckling om renovering av 262 stycken Stridsfordon 90 och med det tyska företaget Krauss-Maffei Wegmann om renovering av 88 stycken Stridsvagn 122 och åtta stridsvagnsbärgare. Renoveringen kommer att genomföras under de kommande åtta åren.

– Vi kommer dels att byta ut de komponenter som har nått sin tekniska livslängd eller är obsoleta, det vill säga de komponenter som inte längre går att uppbringa på marknaden. Och dels byter vi ut det gamla stridsledningssystemet i stridsvagnarna, säger Peter Elmlund, chef för Markmateriel på Anskaffning och Logistik vid FMV.

Stridsfordon 90Komponenter byts ut

De komponenter som kommer att bytas ut är bland annat batterierna och delar av elsystemet i stridsfordonen. Även kulspruta m/39 som finns i Stridsfordon 90 kommer att bytas ut.

Det gamla stridsledningssystemet TCCS (Tactical Command and Control System) i stridsvagnarna byts ut helt och hållet. In i alla vagnarna kommer istället ett så kallat BMS, Battlefield Management System.

Det kommer bland annat att ge möjlighet att hålla reda på var de egna förbanden befinner sig, göra det lättare att navigera och ge möjlighet att distribuera sin egen lägesuppfattning till andra. Exempelvis kan man, om man upptäcker fienden, sprida den positionen till många i det egna förbandet.

Stridsdugliga

Inne i stridsvagnarna och i Stridsfordon 90 kommer det att bli en hel del förändringar. Bland annat kommer en hel del datorer och skärmar att installeras.

– Renoveringen handlar om att behålla vagnarna i stridsdugligt skick för många år framöver, säger Peter Elmlund.

Hälften av alla fordonen kommer att renoveras av de båda industriföretagen samtidigt som de tar fram reparationssatser till den andra hälften som kommer att tas in för renovering vid FMV:s egna verkstäder.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-03-29 10:00. Uppdaterad: 2016-03-29 10:00. Ansvarig: Visa e-postadress.