Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV-pilot i luften med Gripen …

Huvudnavigering:

FMV-pilot i luften med Gripen E

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x

Henrik Wänseth, provflygare vid FMV, gjorde i veckan sin första flygning med Gripen E.
– Det var både kul och bra att se att det vi sett i riggar och simulatorer stämmer överens med flygplanet i verkligheten.

I utvecklingen av Gripen E genomför FMV, Försvarsmakten och Saab tillsammans validering och verifiering av flygplanssystemet. Som en del av det arbetet genomförde FMV:s provflygare Henrik Wänseth ett cirka två timmar långt flygpass över Östergötland. Bland annat testades funktioner för motor, hjälpkraftgeneratorn APU, radar och prestanda.

Henrik Wänseth. Foto: Per KustvikDet är spännande att få vara med och bidra till ett nytt stridsflygsystem. Det säger Henrik Wänseth, provflygare vid FMV, som i veckan gjorde sin första flygning med Gripen E. Foto: Per Kustvik, Saab. 

– Det gick mycket bra, helt enligt plan. Att flyga Gripen E var dessutom ett stort delmål både för FMV och för mig själv personligen. Det var både kul och bra att se att det vi sett i riggar och simulatorer stämmer överens med flygplanet i verkligheten, säger Henrik Wänseth.

Gemensam provning

För att optimera och hålla en hög takt i utprovningen och färdigställandet av flygplanssystemet är en gemensam verifiering och validering mellan industrin, FMV och Försvarsmakten en förutsättning. Att alla parter är med tidigt i utvecklingsarbetet ökar samtidigt kvalitén. Som en del i det arbetet har Henrik, som är projektprovflygare för Gripen E på FMV Test & Evaluering, varit placerad på Saab under de senaste två åren.

– Min roll som projektprovflygare innebär att jag ska ha bra koll på hur det går med utvecklingen och utprovningen av flygplanet. Jag har under denna tid bland annat deltagit i simulatorer, riggar och kontrollrum. Och nu även börjat flyga planet, säger Henrik Wänseth.

Det gemensamma arbetet med verifiering och validering mellan industrin, FMV och Försvarsmakten är en förutsättning för att optimera och hålla en hög takt i utprovningen och färdigställandet av flygplanssystemet. Foto: Per Kustvik, Saab. 

Intensiv testperiod

Utprovningsprogrammet för JAS 39 Gripen E är inne i en intensiv period. Med det första provflygplanet flyger man just nu med olika konfigurationer av extern last, vilket är ett steg närmare vapenintegration. Man bedriver också utprovning med de nästkommande två flygplanen samtidigt som flera flygplan är i produktion.

– Det ska bli väldigt spännande att se de taktiska systemen sys ihop tillsammans med grundflygplanet vi har här som en stabil plattform. Det kommer bli både kul och intressant att se hur det växer fram till ett komplett stridsflygplanssystem, avslutar Henrik Wänseth.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-15 11:00. Uppdaterad: 2018-11-15 11:01. Ansvarig: Visa e-postadress.