Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV livstidsförlänger sjömålsr…

Huvudnavigering:

FMV livstidsförlänger sjömålsrobot-system

Hoppa till nyhetslistan

Från stridsbåtarna bär robotgrupperna materielen till grupperingsplatsen.

Ny belysare, ny mjukvara till simulator och förberedelser för upphandling av nya robotar. Det är vad FMV-projektet Robot 17 jobbar med just nu i arbetet med att livstidsförlänga sjömålsrobotsystemet.

Amfibiestyrkorna använder den för att bekämpa och stoppa fientliga ytfartyg. Med hjälp av stridsbåtar tar sig robotplutonerna längs kusten och grupperar genom att bära iland lavetter, belysare och robotar. Vältrimmade team grupperar på några minuter innan de är redo att rikta in sina lasersikten och skjuta.

Robot17 redo att bekämpa fientliga fartyg.

Systemet uppgraderas nu med nya belysare, genom en upphandling som FMV genomför.

– Vi gör upphandlingen i konkurrens och i utvärderingsprocessen granskar vi anbuden mot kraven. Men vi kommer även att låta förbanden testa hur produkterna fungerar att använda i fält innan vi går till beslut om val av leverantör, säger Marie Eriksson, projektledare för marina vapensystem vid FMV.

Hellfire=Robot17

Systemet bygger på den amerikanska pansarvärnsroboten AGM-114 Hellfire som Bofors sedan vidareutvecklat till Sjömålsrobotsystem 17. Belysaren är ett sikte som riktas mot målet och skickar en frekvenskodad, smal högenergi-laserstråle, som robotens målsökare följer till målet.

En belysare rikar en laserstråle mot målet och leder in roboten.

När det gäller själva robotarna finns de idag i en uppdaterad version i USA.

– Just nu diskuterar vi med USA för att reda ut hur dessa kan anpassas till vårt befintliga system inför en eventuell upphandling, säger Marie Eriksson.

Parallellt tittar projektet även på en framtida underhållslösning av både robotarna och belysarna.

Vi har från projektet varit ute och sett hur förbanden jobbar med Robot17-systemet. Det har vi tagit med oss in i arbetet med upphandlingarna. Det säger Marie Eriksson som tillsammans med Ivan Lövgren är projektledare.

Projektet upphandlar även ny mjukvara till StriSim-simulatorerna som används av förbanden för utbildning på sjörobot-systemet. Den upphandlingen samordnas med ett annat FMV-projekt som uppdaterar samma typ av simulator inom markområdet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-12-19 11:00. Uppdaterad: 2017-12-19 11:03. Ansvarig: Visa e-postadress.