Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar HMS Koster

Huvudnavigering:

FMV levererar HMS Koster

Hoppa till nyhetslistan

Minröjningsfartyget HMS Koster

Idag den 1 september levererar FMV fartyget HMS Koster till Försvarsmakten. Fartyget har genomgått en modifieringsperiod om cirka nio månader för att hålla hela den planerade livstiden. – Modifieringarna innebär en ökad driftsäkerhet och tillgänglighet för Försvarsmakten, säger Joakim Sundeman, FMV chef plattformssystem ytstrid.

Minröjningsfartyg typ Koster utgör den yttersta förmågan till sjöminröjning från fartyg med framskjutna undervattensensorer, en stark luftförsvarsförmåga och mångfacetterad förmåga till vapeninsats under vatten. Fartygen är konstruerade och utrustade för minsökning, minröjning och ubåtsjakt. Exempel på övriga uppgifter är luftförsvar, eskorttjänst och minutläggning.

De åtgärder och modifieringar som nu gjorts består övergripande av:

  • Nya huvudmotorer inklusive arrangemang av kringutrustning och brännoljesystem
  • Modifierade propelleraggregat, VSP
  • Modifierat pjäsfundament med infästning
  • Driftsäkerhetshöjande åtgärder på ventilationssystem
  • Ny värmepanna
  • Modifiering av luftkonditioneringssystem

Dessutom har man bland annat gjort vissa driftsäkerhetshöjande åtgärder, nya radioinstallationer samt komforthöjande åtgärder för besättning i hytter och mässar.

Under hösten 2016 överlämnades HMS Ven till Försvarsmakten efter att ha genomgått motsvarande modifieringsåtgärder.

Fakta

  • Minröjningsfartyg av typen Koster har varit aktiva sedan tidigt 1980-tal. De har sitt ursprung i minröjningsfartyg typ Landsort.
  • Fem stycken fartyg har genomgått halvtidsmodifiering och övergick då till att utgöra fartygstypen minröjningsfartyg typ Koster.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-09-01 13:52. Uppdaterad: 2017-09-01 14:51. Ansvarig: Visa e-postadress.