Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV lämnar över Träningsanlägg…

Huvudnavigering:

FMV lämnar över Träningsanläggning NWTS till Försvarsmakten

Hoppa till nyhetslistan

Försvarsmaktspersonal vid Träningsanläggning NWTS. Foto: Michaela Linge, Försvarsmakten.

Vid en ceremoni på Sjöstridsskolan i Karlskrona lämnade FMV torsdagen 29 september över Träningsanläggning NWTS till Försvarsmakten. Överlämningen genomfördes med representanter från FMV SPL Marinförband och FMV AL Marinmateriel.
– NWTS kan konfigureras så att Försvarsmakten kan bedriva sambands-, sonar- och ledningsträning för olika befattningar på ett effektivt sätt, säger Victoria Bengtsson, projektledare FMV.

FMV och FörsvarsmaktenFMV chef AL Marin Ledningssystem Ytstrid Magnus Berg och Försvarsmakten chef Teknikkontor Fartyg Stefan Glans. Foto: Mats Båvegård, FMV.  NWTS – Naval Warfare Training System, består av Befattningstränare Sonar, Metodtränare Ledning, Metodtränare Samband, samt en gemensam spelledning, som är placerade i olika klassrum i Simulatorhus af Chapman. Totalt omfattar systemet 52 operatörs- och elevplatser samt tretton instruktörsplatser.

NWTS bygger på ett gemensamt nätverk där Försvarsmakten kan välja att antingen konfigurera anläggningen så att alla spelar tillsammans eller mot varandra i ett och samma scenario, eller i upp till sex enskilda scenarion parallellt.

– Fartyg och helikoptrar kan simuleras i systemet och konfigureras på olika sätt för att bli mer eller mindre autonoma, beroende på vilka parametrar man ställer in och vad Försvarsmakten vill öva, säger Victoria Bengtsson.

I anläggningen finns sambandsfunktionalitet som gör det möjligt för instruktörerna att prata med eleverna. Det finns även möjlighet att simulera radiosamband mellan de övade enheterna som tar hänsyn till exempelvis vågutbredning och avstånd mellan enheterna.

NWTS har utvecklats av leverantören CAE Inc. som har sitt huvudkontor i Montreal, Kanada. FMV skrev kontrakt med leverantören i maj 2014. Kontraktet omfattar anskaffning, vidmakthållande och reservmaterielförsörjning för systemet till och med 2023.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-10-03 15:09. Uppdaterad: 2016-10-03 15:28. Ansvarig: Visa e-postadress.