Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV ger inga betyg

Huvudnavigering:

FMV ger inga betyg

Hoppa till nyhetslistan

Att FMV som myndighet skulle lämna omdömen om våra leverantörer och deras leveranser av varor och tjänster går inte ihop med vår roll som offentlig upphandlare. Vi har ett ansvar att vara affärsmässiga och behandla alla lika. Det säger Anna Clara Törnvall Wittgren, chef för Marknad och inköp.

Anna Clara Törnvall WittgrenAnna Clara Törnvall Wittgren. FMV upphandlar varor och tjänster för cirka 17 miljarder varje år. För en leverantör som vinner en upphandling kan det betyda mycket, det kan säkra produktion och arbetstillfällen samt skapa intäkter.

Och att företagen vunnit upphandlingen vill man gärna berätta för andra om. Anna Clara Törnvall Wittgren, chef för Marknad och inköp på FMV, berättar att FMV ofta får frågor till myndigheten från leverantörer om att lämna referenser till andra kunder på den vara eller tjänst de levererat. Eller att FMV ombeds lämna omdöme om en viss leverantör som levererat vara eller tjänst till FMV och Försvarsmakten till en annan kund.

– Hur mycket vi än uppskattar de produkter och tjänster som vi har upphandlat så ska FMV som myndighet inte lämna några subjektiva eller värderande omdömen om vår leverantör eller kvaliteten på varan eller tjänsten till andra.

Viktigt att vara objektiv

Idag är det vanligt att lämna omdömen på nätet på varor och tjänster. Många kollar också med vänner och bekanta om de har några erfarenheter av produkten eller en viss leverantör.

Vore det inte bra för alla om FMV som oberoende upphandlare kunde ge ett betyg på varan, tjänsten och leverantören?

– I vårt arbete som offentlig upphandlare är det viktigt att vi behandlar alla leverantörer lika och ger dem samma förutsättningar. Skulle vi gå ut och ge omdömen om, eller sätta betyg på, våra leverantörer, som bygger på subjektiva bedömningar, kommer vi inte att agera affärsmässigt och objektivt vilket är vår uppgift.

– Företagsprestationer kan ju både förbättras och försämras över tid och en risk vi tar om vi skulle agera på det sättet är ju att vi både skulle få och ta ett ansvar för enskilda företags möjligheter att vinna, eller förlora, affärer hos andra kunder. Det skulle nagga FMV:s rykte som professionell upphandlare i kanten vilket i förlängningen skulle kunna leda till ett bristande förtroende för hur vi hanterar vårt eget uppdrag.

Finns det något som vi kan säga om det kommer frågor om en leverantör?

– Finns det inte någon sekretess kring leveransen kan vi naturligtvis berätta att företaget i fråga är leverantör till FMV och vad de har levererat till oss i form av varor och tjänster. Informationen kan också innehålla andra objektiva verifierbara fakta kring leveransen. Men, som sagt, inga värderande omdömen.

Kan FMV-personal uttala sig om detta i ett företags pressmaterial?

– Nej, vi gör inga uttalanden i marknadsföringssyfte för enskilda företag. Företagen får självfallet berätta att de levererar till oss med sina egna ord. Och det är inte fel att vi hjälper till att kontrollera att det som företaget skriver är korrekt ur faktamässig synvinkel.

Även om FMV inte agerar referens åt andra så använder FMV sig av referenser vid upphandlingar där det ibland händer att anbudsgivare anger en referens internt på FMV?

– I de fallen ska vi naturligtvis se till så att informationen förmedlas internt på samma sätt som övriga referenser som leverantören lämnar. Det här regleras av kraven i förfrågningsunderlaget i den enskilda upphandlingen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-10-25 13:54. Uppdaterad: 2017-10-25 14:00. Ansvarig: Visa e-postadress.