Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV beställer Fallmål 2020

Huvudnavigering:

FMV beställer Fallmål 2020

Hoppa till nyhetslistan

Robert Dahlqvist, W5 och Mikael Frisell, chef Armémateriel FMV.

FMV har tecknat ett ramavtal med W5 Solutions AB för renovering och modifiering av Fallmål 2010. I och med detta får Försvarsmakten ett mycket avancerat system för skarpskjutning mot rörliga och fasta mål.

I syfte att livstidsförlänga och anpassa Målsystem 2010, så att det bättre svarar upp mot Försvarsmaktens behov, har FMV beställt  renovering och modifiering av målsystemet. Bakgrunden till detta är att delar av systemet passerat sin tekniska livslängd, samt att vissa komponenter inte längre går att uppbringa. Fallmålet kommer efter  renovering och modifiering att benämnas Fallmål 2020.

Träningssystem fallmål används för skarpskjutning mot både fasta och rörliga mål, infanterimål och fordonsmål. Fallmålet som system är fristående och kräver ingen extern infrastruktur så som el eller kommunikation för att fungera, vilket ger Försvarsmakten en unik möjlighet att öva i rätt terräng, om det så är skärgård, kalfjäll eller en skog i Mellansverige.

Vidare så är systemet helt modulärt vilket gör att Försvarsmakten även i framtiden kommer att ha ett fallmålssystem som går att anpassa till den verksamhet som ska genomföras, oavsett om det är formella övningar för enskild skytt eller helt tillämpade skarpskjutningar för till exempel ett stridsvagnskompani. 

– Vi ger Försvarsmakten möjlighet att på bredden öva sin personal med ett mycket avancerat system för skarpskjutning. Det kommer att förbättra Försvarsmaktens förmåga avsevärt i uppgiften att försvara Sverige, säger FMV:s projektledare Katrin Draggart.

Förutom ny hårdvara så består den största modifieringen av det uppgraderade systemet i en ny mjukvara för planering, kontroll och utvärderingar av skjutningar. Den nya styrenheten för Fallmål 2020 kommer, förutom att ha ett modernt grafisk användargränssnitt, även inkludera de rörliga målen i form av målbogserspel och rälsmålsbana.

De  första leveranserna av Fallmål 2020 kommer att ske under tredje kvartalet 2021.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-10-11 08:10. Uppdaterad: 2019-10-11 08:18. Ansvarig: Visa e-postadress.