Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / "Enklare, smidigare, snabbare"

Huvudnavigering:

"Enklare, smidigare, snabbare"

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
För första gången kunde Försvarsmakten skjuta, fylla på ammunition och hantera Granatkastarpansarbandvagn 90 som det är tänkt.

Två av de granatkastarpansarbandvagnar som FMV tog emot från industrin häromveckan används nu av Markstridsskolan för utbildning av instruktörer. Vagnarna får högt betyg från de blivande instruktörerna. ”Enklare och smidigare än vad jag kunde föreställa mig”. Det säger fanjunkare Joakim Kylstad.

Det beprövade Stridsfordon 90-systemet har fått tillökning. Med påbyggd granatkastarfunktion kommer plutonerna att få ökad förmåga att understödja förbanden genom att vara snabbare på att gruppera, skjuta och omgruppera.

De fyra första vagnarna finns nu framme och kommer att användas till utbildning, metodprov och validering av systemet. Nyligen genomfördes den första utbildningen av Försvarsmaktens blivande instruktörer.

– Det här är första gången som vi fyller på med ammunition, skjuter och hanterar systemet. Samtidigt som vi utbildar de blivande instruktörerna får vi erfarenheter som vi kan använda för att förbättra systemet, både tekniskt och även metodmässigt, till dess att de ordinarie vagnarna levereras, säger major Nils Carlsson vid utvecklingsenheten på Försvarsmaktens markstridsskola.

Påfyllning av ammunitionPåfyllning av ammunition i samband med instruktörsutbildningen på Granatkastarpansarbandvagn 90. 

En pluton med traditionella dragna pjäser grupperar på tio minuter, med Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) ska plutonen kunna gruppera på två minuter och även vara beredda att omgruppera och förflytta på en minut efter sista eldöppnande.

Fanjunkare Joakim Kylstad var en av deltagarna i instruktörsutbildningen. Han konstaterar att de inte är där än tidsmässigt.

– Vi är fortfarande en oerfaren besättning, men ändå kan vi gruppera på runt fem minuter, bara det är mycket bättre.

Lars och NilsFMV:s projektledare Lars Taraldsson och major Nils Carlsson vid utvecklingsenheten på Markstridsskolan har haft ett tätt samarbete i arbetet med att ta fram det nya systemet.

Besättningen hanterar ammunitionen manuellt inne i vagnen vilket gör att man befinner sig i skydd både under förflyttning och vid gruppering.

– Det är enklare och går både snabbare och smidigare än vad jag kunde föreställa mig, säger Joakim Kylstad.

De första ordinarie vagnarna levereras i augusti. Sedan fortsätter leveranserna efter hand med slutleverans under 2020.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-03-06 11:00. Uppdaterad: 2019-03-06 11:11. Ansvarig: Visa e-postadress.