Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / En dröm som går i uppfyllelse

Huvudnavigering:

”En dröm som går i uppfyllelse”

Hoppa till nyhetslistan

Mycket av Kalle Lundgrens lärlingstjänst handlar om att arbeta tillsammans med handledaren Lars Lundberg och på det sättet lära sig arbetsrutiner och procedurer i målrobotverkstaden. Här monterar de noskonen på den nya målroboten BQM-167.

Under målrobotverkstans välvda tak, i den gräsbevuxna hangaren på Vidselbasen pågår unik kunskapsöverföring. Två personer håller på att montera fast vingarna på en av alla de orangea robotar som prydligt står uppställda i sina vaggor längs väggarna.

– Jag håller på att utbilda mig till ett yrke som inte går att utbilda sig till. Man måste lära sig det genom lärlingstjänst så jag ser det som betald utbildning. För mig är det en dröm som går i uppfyllelse, säger Kalle Lundgren.

Han är 23 år och uppvuxen i samhället Vidsel, två mil från provplatsen Vidsel Test Range. Under uppväxten fantiserade Kalle Lundgren om att arbeta med flyg, så när det var dags att söka till gymnasiet var det självklart att söka till Nordiskt Flygteknikcentrum i Luleå.

– Jag såg fram emot att arbeta med flygteknik på något sätt, men det är klart att jag drömde om Vidsel. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna söka mig dit senare i karriären efter att ha arbetat med flyg någon annanstans först.

Inspektion av turbinblad och svetsfogar.

Nyinrättad lärlingstjänst

Istället blev det en nyinrättad lärlingstjänst som fångade in Kalle Lundgren redan som 22-åring. Lärlingsprogrammet är nytt inom FMV och innebär en lägre lön under två år då lärlingen under handledning lär sig yrket, tillvägagångssätt, arbetsrutiner och procedurer.

– Efter två år ska jag vara fullärd flygtekniker på målrobot. För mig är det ett sätt att få mitt drömjobb, säger Kalle Lundgren. För FMV är lärlingsprogrammet ett sätt att säkra kompetensförsörjningen inom högt specialiserad verksamhet.

– Jag är helt klart bland de yngre. Det är spännande, jag får mycket information från historier och anekdoter från mina kollegor. Jag är omgiven av kompetens, informationsbanken bland kollegorna är enorm. Så mycket som jag lärt mig nu på ett år skulle jag nog inte kunnat lära mig med yngre kollegor.

Med hjälp av små och riktade lampor inspekterar Kalle Lundgren fläktbladen på en målrobot.

Brant inlärningskurva

Just den branta inlärningskurvan kan vara en utmaning för en lärling.

– Det kan vara tufft att tillgodogöra sig så mycket information, men jag gillar lite stressigare miljöer och det är kul att hela tiden lära sig nya saker och utvecklas.

Trots att Kalle Lundgren är uppvuxen i Vidsel har han ingen i släkten som arbetar med flyg.

– Jag är den första i min släkt som går mot flygvärlden. Det var det som lockade från början, att jag kunde bli något som jag inte kände någon som gjorde. Jakten att bli något som jag inte trodde att jag kunde bli. Idag är det framför allt själva tekniken som lockar. Och de höga kraven på att göra rätt.

– Det jag gör måste bli perfekt. Jag gillar när det är uppstyrt på det sättet, när det finns tydliga tillvägagångssätt. Jag gillar stenkoll. Att vi arbetar med drönare gör det också speciellt. Det här en av få tjänster som finns i Europa och jag lyckades få den. Det känns exklusivt.

– Flygplanen och de obemannade målrobotarna är det roligaste som finns. Att arbeta med det på FMV i Vidsel var mitt mål, men jag nådde det på en gång.

Med hjälp av en pannlampa och en liten spegel på en pinne, liknande den som tandläkaren använder, kontrollerar Kalle Lundgren fläktbladen och svetsfogar på robotens motor.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-21 13:03. Uppdaterad: 2016-09-21 16:43. Ansvarig: Visa e-postadress.