Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Det hänger på tusendelen

Huvudnavigering:

Det hänger på tusendelen

Hoppa till nyhetslistan

En tolk kalibrerad på en tiotusendels millimeter används bland annat som normal vid kalibrering av vapentolkar och klämtänger åt flygverkstäderna.

Momentnycklar, mikrometrar och tryckmätare, vinkelmätare och el-multimetrar. Utrustning som används för att kontrollera mått. De visar väl alltid rätt. Tror man. FMV:s kalibreringsenhet vet när de visar rätt och när de behöver justeras.

När FMV:s verkstäder reparerar utrustning använder man mätinstrument för att få rätt mått eller tryck. Har man fel värden kan det få svåra följder. Det är här som kalibrering av mätinstrument kommer in i bilden.

Charlie Eriksson kontrollerar vridmomentet för en momentnyckel.– Ett mätinstrument som visar fel gör att verkstaden kanske måste kassera delar som inte passar eller att man lämnar ifrån sig materiel som inte uppfyller Försvarsmaktens krav vilket kan leda till olyckor vid övningar eller att man inte kan fullfölja ett uppdrag, säger Charlie Eriksson, lagsamordnare

Teamet som jobbar med att kalibrera mätdon åt FMV:s och Försvarsmaktens verkstäder runt om i Sverige jobbar både på verkstaden i Skövde och ute hos kunderna.

– Det mesta jobbet gör vi på fältet. Då behöver inte kunden vara utan sina mätdon mer än vad som krävs för att kalibrera dem.

Halva tiden hos kund

Istället blir det många resor för teknikerna Tore Karlsson och Terho Kiviniemi. Faktum är att de mer än hälften av årets veckor lastar in utrustningen i skåpbilen för kalibreringsuppdrag ute hos kunderna.

Tore Karlsson och Terho Kiviniemi lastar den mobila utrustningen. – För ett par år sedan satte vi hjul på de tyngre delarna så det är bara att rulla in grejerna i bilen, det sparar mycket bärande, säger Tore Karlsson. Vi reser i hela södra och mellersta Sverige, undantaget är Norrland, de skickar sin utrustning till oss här i Skövde.

Kalibrering sker genom att ett mätdon jämförs mot en känd normal och det visar hur stort fel mätdonet ger vid mätning. Normalen ska vara spårbar till en nationell normal som i sin tur är spårbar till en internationell normal, det vill säga att den själv är kalibrerad mot en kontrollerad normal så att man vet dess egen mätosäkerhet.

Lasermikrometern används för att kontrollera tolkar som har väldigt snäva toleranser.– Med hjälp av lasermikrometer, passbitar och tolkar jämför vi mätdonen mot våra egna normaler. Kunden får ett protokoll som berättar om instrumentets värden när vi fick in det och den justering som vi gjort samt hur mätdonet presterar efter justering, säger Charlie Eriksson.

Hur vet ni då att era instrument och verktyg visar rätt värden?

– Vi skickar våra så kallade normaler för kontroll hos externa leverantörer då får vi spårbarhet mot internationella normaler och då kan vi utgå ifrån dem när vi gör våra kalibreringar.

Finns det mätdon som visar 100 procent exakt?

­– Nej, men det viktiga är att veta hur mätdonet presterar. Håller det sig inom godtagbara avvikelser då vet man att det är ok, och det är vårt jobb att se till så att verkstäderna kan lita på sin mätutrustning. 


Fakta

Kalibrering kommer från kaliber. När man tillverkade vapen och ammunition för hand använde man olika mallar, så kallade tolkar eller likare, för att måtten på vapnets borrning jämfört med ammunitionens kaliber och tvärtom skulle bli rätt.

Kalibrering av ett instrument är att fastställa avvikelser i mätvärden mellan instrumentet och en spårbar normal. Om det behövs en justering ställer man in instrumentet så att det visar så rätt som möjligt. Därefter görs en kalibrering som mäter resterande mätfel. 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-10-21 13:01. Uppdaterad: 2016-10-21 13:37. Ansvarig: Visa e-postadress.