Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / "Det är viktigt att lära av va…

Huvudnavigering:

"Det är viktigt att lära av varandra"

Hoppa till nyhetslistan

Robert Limmergård. Foto: SOFF

Den 22 till 24 maj arrangerar Försvarsdepartementet, FMV och Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, det nordiska försvarsindustriseminariet NDIS. Det är en konferens med deltagare från de nordiska länderna, som arrangeras vartannat år. I år äger den rum på Djurönäset utanför Stockholm.

Seminariets andra dag handlade om den nordiska försvarsindustrin.

Robert Limmergård, SOFF, hur skulle du vilja sammanfatta den andra dagen av NDIS?
– Den var bra. Syftet med konferensen är att öka kunskapen och förståelsen för hur företagen ser på utvecklingen av marknaden, att öka förståelsen för kunderna och se vilka behov försvarsmakterna har. De framtida förmåge- och investeringsplanerna är också av stort intresse för företagen, det är viktigt att se vart man är på väg. Vi diskuterade också olika marknader, vad man behöver tänka på, vad som fungerar och vad som inte fungerar på respektive marknad. Företagen delade med sig av de utmaningar de har. Det kan variera lite beroende på om man är en stor eller liten aktör, vilken marknad man jobbar inom och så vidare. Ur det perspektivet fick vi ny kunskap. Det är viktigt att lära av varandra.

Hur väl framme ligger den nordiska försvarsindustrin?
– De är väldigt innovativa och duktiga på att ta till sig ny teknik. Som små länder är vi också vana vid att samarbeta, det ligger i själva modellen att många bolag samarbetar med andra. Det ger goda affärsmässiga och tekniska förutsättningar.

Vilka är utmaningarna för den nordiska försvarsindustrin?
– Utmaningen ligger i att vara överens om vad man önskar upphandla och att utveckla samarbetet kring att ha pengar i samma plan. Man behöver ha materiel- och utvecklingsplaner att följa, men försvarsmakternas planer ser inte alltid likadana ut. Det är en utmaning i planeringsfasen och i kravställandet, men kommer man över den tröskeln så är man en bra bit på väg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-05-24 12:51. Uppdaterad: 2018-05-24 13:01. Ansvarig: Visa e-postadress.