Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Anti-ubåtsvapen återinförs

Huvudnavigering:

Anti-ubåtsvapen återinförs

Hoppa till nyhetslistan

Fyra kastare kommer att finnas på respektive fartyg med vardera nio granater. Fyra kastare kommer att finnas på respektive fartyg med vardera nio granater.

Fem granatkastarsystem för bekämpning av ubåtar uppgraderas nu för att kunna installeras på svenska försvarsmaktens minröjningsfartyg.

En salva på 36 granater skjuts samtidigt från fyra granatkastare på fartygens däck. De täcker en förutbestämd yta och sjunker genom vattnet. När granaten når ubåtens skrov fäster den med en huggkrona för att sedan detonera med riktad sprängverkan.

Granaten ska skapa en mindre skada i ubåtsskrovet, som ska ge ubåten problem, och förhoppningsvis tvinga upp den till ytan.

FMV gör nu en inventering av status och behov av åtgärder för antiubåts-granatkastarsystemen 83 och granat modell 90E.

Marie ErikssonMarie Eriksson håller i FMV-projektet som ska återinföra förmågan till vapeninsats mot ubåtar från Försvarsmaktens minröjningsfartyg. – Vi ser över kastarna och ammunitionen och kommer att göra de modifieringar som behövs för att systemen ska fungera tillsammans med minröjningsfartygen som det är tänkt att de ska återinföras på, säger Marie Eriksson som är projektledare vid FMV.

Enkel installation

Fem kastarsystem och ammunition ska uppgraderas för att systemen ska vara funktionella och säkra att använda. Installationen kommer att vara fristående, det vill säga utan integrering i övriga stridsledningssystem på fartygen.

En mjukvara kommer dock att installeras i stridsledningssystem och sonar för att hjälpa operatören med insatsen och öka möjligheten till insatsplanering.

– Ingreppen på fartygen bedömer vi som relativt begränsade och kommer att omfatta kastarmontering, kabeldragning och installation av avfyrningsenhet samt att etablera en förvaringsplats för ammunitionen, säger Marie Eriksson.

Färdigt 2020

Det finns dock en rad saker att ta hänsyn till vid installationen. Det är sådant som minröjningsfartygens magnetiska signatur, ökat behov av strömförsörjning, utrymmet i ammunitionsdurkar samt eventuella förändringar som kan påverka fartygens stabilitet.

Till att börja med kommer systemen att installeras på minröjningsfartygen HMS Koster och HMS Ulvön.

En salva med 36 granater täcker en förutbestämd yta i jakten på en ubåt. En salva med 36 granater täcker en förutbestämd yta i jakten på en ubåt.

FMV upphandlar uppdraget direkt mot Saab Kockums med Saab Dynamics som underleverantör. Installationerna kommer ske under fartygens ordinarie årsöversyner under 2018 och 2019. I början av 2020 beräknas installationerna att vara klara.

Fakta:

Antiubåtsgranatkastarsystemen togs bort från Försvarsmaktens fartyg i början av 2000-talet. Det fanns brister som gjorde att de var dyra att vidmakthålla. I och med försvarsbeslut 2015 fanns en inriktning på att återinföra systemen igen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-31 13:00. Uppdaterad: 2018-01-31 13:00. Ansvarig: Visa e-postadress.