Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / ”Som att byta kurs på en Atlan…

”Som att byta kurs på en Atlantångare, det går, men tar tid”

Hoppa till nyhetslistan

Vad är det för värderingar vi vill ha i det nya FMV och hur ska vi jobba för att skapa förtroende. Det tog FMV:s generaldirektör Lena Erixon upp till diskussion vid ett chefsmöte då 250 chefer inom FMV samlades för att prata kultur och värderingar.

I den stora möteslokalen på Clarion Hotel vid Sky City Arlanda satt cheferna placerade i smågrupper. Grupperna var blandade så att de som ingick i varje grupp kom från olika verksamhetsområden.

 – Vi är ett helt nytt FMV och det här är ett bra tillfälle att lära känna varandra. Det är ett viktigt tillfälle att börja diskussionen om värdeord och värderingar och ta upp frågor om hur vi agerar gentemot varandra. Vad är det för värderingar vi vill ha och hur ska vi se till att det händer något i praktiken, sa Lena Erixon.

Hon menar att värderings- och kulturfrågor påverkar hur vi konkret agerar i vardagen och här har cheferna en viktig roll.

– Vi vet att chefer har en väldigt stor betydelse. Medarbetarna ser hur vi chefer agerar och vilka värderingar vi för med oss, säger hon.

Våga prata om problem

 En del i arbetet med att skapa förtroende, både inom FMV och gentemot Försvarsmakten, är att man vågar prata om de problem som finns och lyfta frågorna till sin chef.    

– Det är först när man vågar prata om problemen som man kan göra något åt dem.

Under dagen fick cheferna diskutera i smågrupper, jämföra erfarenheter och utbyta tankar.

– Framför allt tyckte jag det var bra att vi fick träffa FSV, som är lika nya inom FMV som vi som kommer från teknikkontoren. Vi får höra om deras problem och möjligheter och utbyta erfarenheter. Vi har en resa att gå när vi ska väva ihop oss med ”gamla” FMV som jobbar mer med anskaffning och vi mer med vidmakthållande. Här tror jag att vi kan hitta vissa vinster genom att prata med varandra, eftersom vidmakthållande och anskaffning ligger rätt nära varandra, säger Hans Andersson, AL marinmateriel driftstyrning Karlskrona.

Men går det då att förändra kulturen inom FMV?

– Jag tycker inte att man ska säga att det inte går. Det är klart att det går. Men det handlar också om att se hur långt man orkar hålla i, så att fokus inte ligger på något annat om ett år. Det gäller att orka vara uthållig. Vi kanske behöver träffas fler gånger och se till att vi verkligen följer upp arbetet, säger Paulina Nordin, T & E provplats Vidsel.

Patrik Rydell, AL sektionschef helikopter 10, 14 och 16, instämmer.

– Det är som att en jättestor atlantångare ska byta kurs. Det går, men det kommer att ta lång tid och krävas mycket jobb. Jag kommer från Försvarsmakten och vi har våra kulturer med alla fel och brister och motsvarande finns inom FMV. Vilka likheter och olikheter har vi som jag som chef måste tänka på i den dagliga verksamheten? Det är spännande och jätteviktigt att jobba med dessa frågor, säger han.

Tätt samarbete

Med under dagen fanns även Leif Nylander, Försvarsmaktens förändringsledare, som talade om vikten av förtroende mellan de båda myndigheterna

– Ett sätt att skapa förtroende är att FMV tar tag i de problem som finns och kommunicerar ut det till Försvarsmaktens personal. På så sätt får man Försvarsmaktens personal att förstå att nu har det hänt något nytt, nu har FMV kommit in på banan och nu händer det saker.

 Men vad har då Försvarsmakten för intresse av en kulturförändring inom FMV?

– För att FMV ska kunna ge ett bra stöd till Försvarsmakten måste ni förstå hur vår verksamhet fungerar. Det nya FMV har andra och mer omfattande uppgifter än tidigare, som till exempel vidmakthållande. Om vi ska kunna bygga en bra framtid tillsammans är det viktigt att FMV har ett operativt perspektiv och förstår hur vår verksamhet bedrivs. Därför behövs det en kulturrevolution i både FMV och Försvarsmakten. FMV har tagit tag i frågan och kommit igång, medan vi i Försvarsmakten ligger något efter, säger han.

Målbilden för kulturförändringsarbetet är ett FMV som hela tiden jobbar med att förbättra sig, som är en attraktiv arbetsgivare och som har ett nära samarbete med Försvarsmakten som bygger på förtroende.

– Om vi har en kultur där vi litar på varandra och har förtroende för varandra, tror jag att vi kan åstadkomma väldigt mycket och skapa en effektiv försvarslogistik, när och där den behövs, säger Lena Erixon.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-05-22 16:37. Uppdaterad: 2014-05-22 17:07. Ansvarig: Visa e-postadress.