Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Patriot-projektet rullar vidar…

Huvudnavigering:

Patriot-projektet rullar vidare

Hoppa till nyhetslistan

Luftvärnssystem 103, som blir namnet på det svenska Patriot-systemet, är under produktion. Den amerikanska staten är FMV:s motpart och den som beställt systemet av huvudleverantören Raytheon.

Det svenska Patriot-projektet går enligt plan. Det konstaterade FMV:s projektledare Christer Mellgren efter det andra stora uppföljningsmötet.

Det svenska Patriot-systemet är under produktion med leverans av första eldenheten till FMV under andra kvartalet 2021. Men innan dess är det mycket som ska hända.

– Vi jobbar hårt med att få alla olika delar i projektet på plats. Förutom själva grundkomponenterna som FMV köper från USA upphandlar FMV egna radiolänksystem och fordon. Ett underhållskoncept ska också på plats, säger FMV:s projektledare Christer Mellgren.

Den amerikanska staten är FMV:s motpart och den som beställt systemet av huvudleverantören Raytheon. Två gånger om året genomförs uppföljningsmöten med företrädare för den amerikanska staten, US Army och industrin. Det första mötet hölls i USA i mitten av februari 2019 och det andra mötet hölls nyligen i Stockholm.

– Under mötet gick vi igenom genomfört och kommande arbete, åtgärdslistor, tidplaner, ekonomi, utbildningar i USA. Utöver det genomfördes arbetsgruppsmöten inom IT säkerhet- kommunikation-, ILS och utbildningsområdet, säger Christer Mellgren.

Det andra uppföljningsmötet i Patriot-projektet hölls nyligen i Stockholm. Företrädare för FMV och Försvarsmakten träffade företrädare för den amerikanska staten, US Army och industrin.

– En snabb sammanfattning av läget i projektet är att allt går enligt plan. Vår uppfattning är att amerikanarna jobbar hårt för att FMV ska kunna lämna över materielen till Försvarsmakten under slutet av 2021, säger Christer Mellgren.

Fakta

Det medellångräckviddiga Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar för det svenska försvaret består, förutom robotar, av radarer som söker efter och följer fientliga plan och robotar, stridsledningscentraler, samt fordon och lavetter.

Förutom själva grundkomponenterna som FMV köper från USA upphandlar FMV egna radiolänksystem och fordon samt tar fram ett underhållskoncept.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-09-18 14:39. Uppdaterad: 2019-09-18 14:47. Ansvarig: Visa e-postadress.