Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Framtidens ledningssystem

Här skapar FMV framtidens ledningssystem

Hoppa till nyhetslistan

FMV:s referensmiljö för ledningssystemI en stor hall i en gammal fläktfabrik i Enköping står tält uppställda sida vid sida med containrar i olika storlekar. Här bygger FMV upp Försvarsmaktens blivande stabsplatser för bataljon och brigadnivå.

Med hjälp av exakta kopior av driftsatta och kommande ledningssystem kan FMV verifiera uppgradering och utveckling i en säker miljö. Det är också nödvändigt att ha systemen framför sig rent fysiskt för att kunna göra en slutgiltig design och verifiera funktion. Det säger Ulrik Nylander, projektledare för FMV:s referensmiljöer för ledningssystem.

Välfungerande ledningssystem är nödvändigt för att Försvarsmakten ska kunna kommunicera och leda sina insatser. Men ledningssystem är komplexa system av system, där varje uppdatering eller ändring måste kunna testas och verifieras innan den implementeras i driftsatta system.

Därför arbetar med FMV med referensmiljöer för de olika levererade systemen. Exakta kopior av nuvarande och kommande system, som kan utsättas för uppgraderingar och olika utvecklingsprojektet utan att Försvarsmaktens förmåga riskerar att påverkas.

Bygger i tält och containrar

Referensmiljö för ledningssystemI Ledningsregementets lokaler i Enköping arbetar FMV just nu med att paketera upphandlade system till funktionsenheter som sedan fritt kan kombineras för att lösa ledningsuppgifter i Försvarsmaktens Insatsorganisation 2014, IO14. Detta sker i en så kallad fältref, där stabsplatser på bataljon- och brigadnivå byggs upp i tält och containrar.

– Ledningssystem IO är komplex systemlösning. Därför bygger vi upp fältref IO med typriktig materiel så att vi kan verifiera att ledningssystemet fungerar i Försvarsmaktens funktionskedjor, säger Ulrik Nylander.

Referensmiljö för ledningssystemHan är projektledare för FMLS TS Ref, alltså alla FMV:s referensmiljöer för ledningssystem i markspåret.

Förutom Fältref IO14 finns även referensmiljöer för ledningssystem som används vid svenska insatser utomlands för att kunna stödja dem genom att lösa problem som uppstår i systemen på plats.

Går att koppla upp mot andra anläggningar

FMV:s olika referensmiljöer i Enköping går också att koppla upp mot andra anläggningar, både svenska och andras länders.

– Ett exempel är referensen för den svenska anslutningsnoden till AMN som ingår i det svenska missionssystemet i Afghanistan, uppkopplad mot Nato:s motsvarande referenssystem i HAAG, säger Ulrik Nylander.

Anslutningen görs över det så kallade CFBL-Net som är ett internationellt testnät mot Nato. På samma sätt finns även en anslutning över CFBL-Net till Linköping för kommande prov med det flygande radarsystemet ASC 890 och taktisk datalänk, Länk-16.

Viktigt att kunna visa upp för kunden

Referensmiljö för ledningssystemEn annan viktig aspekt av referensanläggningarna är att kunna visa upp för kunden vad som är på gång.

– Det ligger ett stort värde i att vi kan visa en driftsatt helhet, inte minst för trovärdigheten mot kunden. Många inom Försvarsmakten är trötta på powerpointvisioner och leveranser i styck och del. De vill ha integrerade lösningar. Även inom FMV finns ett värde i att ha något att testa och verifiera projekt emot, säger Peter Lindskog, systemarkitekt, FMV.

Det gäller till exempel stridsledningssystemet för pansarterrängbil 360. Systemet i vagnarna måste kommunicera med övriga insatsorganisationen. Det kan nu testas av på riktigt mot fältrefen.

– Referensmiljön generellt är en viktig del av en kedja som ger spårbarhet i anskaffningsprocessen, från förbandens krav till vad som faktiskt levereras. På det sättet säkerställer Försvarsmakten att man lägger pengar på rätt saker, att man köper materiel för att den har en spårbar funktion, säger Peter Lindskog.
Referensmiljö för ledningssystem

Fakta: Ledningssystem

Ett ledningssystem sammanställer och organiserar information från olika källor för att ge beslutsfattare underlag för beslut. Systemet användas även för att kommunicera underlag och beslut i organisationen.

Ett militärt ledningssystem består av informations- och kommunikationssystem med olika nivåer av kryptering. Läs mer om ledningssystem.

Fakta: FMV:s referensanläggningar för ledningssystem i markspåret

Insatsref. Referensanläggningen för insatsen i Afghanistan används bland annat för att testa uppdateringar av mjukvara mot andra länder som deltar i ISAF-AMN:s motsvarande referensanläggningar. Det gör man för att verifiera att uppdateringen kommer att fungera på plats utan att systemet tappar förmåga eller utsätter något annat lands system för risk. Läs mer om Referensanläggningen

Flygande radar. Inom ramen för FMLS TS Ref testas det svenska flygande radarsystemet ASC 890:s interoperabilitet mot Nato, över Länk 16. Ett förtest är genomfört och ett större test ska genomföras under hösten 2014. Läs mer om Länk 16-testerna.

Integration med Prio. Med hjälp av referensanläggningen testas också kopplingen mellan IO ledningssystem för resursledning, RSF, och Prio, på alla nivåer från "Proof of concept" till att kvalificera in en färdig systemlösning.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-05-27 10:20. Uppdaterad: 2014-05-27 10:20. Ansvarig: Visa e-postadress.