Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Långt borta i öknen finns en l…

Huvudnavigering:

"Långt borta i öknen finns en liten bit av Sverige"

Hoppa till nyhetslistan

När Camp Nobel byggdes installerades oljeavskiljare för att förhindra att petroleumföroreningar och andra farliga ämnen når avloppsvattnet. Foto: Försvarsmakten

Miljöarbetet vid den svenska campen i Mali ska så långt som möjligt följa svensk miljölagstiftning. Men hur tacklar man miljöfrågor i ett land med en helt annan infrastruktur än i Sverige? – Man får vara kreativ och tänka utanför boxen, säger Tina Almström Branting, FMV.

Att få fram ett hälsomässigt säkert dricksvatten, fungerande avlopp och att hantera avfall på ett säkert sätt är några av de utmaningar Tina Almström Branting och hennes kollega Lena Engberg ställs inför i arbetet med miljöfrågor vid de svenska camperna i Mali.

Tina och Lena på plats på Camp Midgård utanför huvudstaden Bamako. Camp Midgård är betydligt mindre än Camp Nobel, men likväl krävs miljöarbete även här. – Det är inte som i Sverige, att man lyfter luren och så kommer det en entreprenör med rätt kunskap och rätt utrustning och gör jobbet. Den möjligheten finns inte i samma utsträckning i Mali, säger Tina.

Hon och Lena jobbar som miljösamordnare på FMV och stödjer projektet Vidmakthåll Camper MINUSMA, som vidmakthåller de båda svenska camperna i Mali. De jobbar med uppdraget från Sverige, men är periodvis i Mali.

Som hemma, fast borta – på Camp Nobel har FMV ett lokalkontor. Där arbetar Tina och Lena när de åker på systemstödsresor. "Gatorna" på campen har olika namn, och självklart ligger FMV:s lokalkontor på Banérgatan, precis som Tre Vapen hemma i Sverige. – Långt borta i öknen finns en liten bit av Sverige, det är som ett litet svenskt samhälle, säger Lena.

Vid de svenska camperna i Bamako och Timbuktu är FMV "hyresvärd" och ansvarar för driften, medan Försvarsmakten är "hyresgäst". Förbandet på plats har en Environmental Health Officer, EHO, som har hand om miljöfrågor, dricksvatten och livsmedel.

– Den här personen är en otroligt viktig resurs för oss, hon eller han är våra ögon och öron på plats.
Vi har hittills haft samma målsättningar, en bra dialog och ett väldigt bra samarbete för att hitta lösningar i miljöspåret, säger Lena.

Bra dricksvatten

FN har ansvaret för de borrade brunnarna på supercampen i Timbuktu. Men FMV ansvarar för reningslösningar på den svenska delen och ser till så att dricksvattnet är av god kvalitet. För att säkerställa detta testas vattnet för mikrobiologiska och kemiska parametrar fyra gånger om året, på ett ackrediterat laboratorium i Sverige.

– Från provtagningstillfället har vi en bortre tidsgräns på 22 timmar för att få vattenproverna till labbet i Linköping. För att det ska fungera måste logistikkedjan vara intakt. Ett försenat flyg kan leda till att hela proceduren måste göras om. Men att fortsätta flyga vatten till Sverige för analys är ingen långsiktigt bra lösning, därför hoppas vi hitta ett labb i Mali som kan göra jobbet, säger Lena.

Att minska vatten- och dieselförbrukning är två prioriterade frågor.

– Till exempel utreder FMV hur man kan använda rejektvattnet, det vill säga det vatten som blir över efter reningsprocessen. Det handlar om 20-30 procent av råvattnet vi tar upp. I ett land som Mali med begränsad tillgång på vatten räknas varje droppe som kan tas tillvara, säger Tina.

FN, som tillhandahåller hämtning av bland annat hushållsavfall, kräver att kontingenterna inne på supercampen utanför Timbaktu sorterar i olika fraktioner. Inga problem för svenskarna, som är vana hemifrån.

Farligt avfall

Det svenska arbetet med hantering och förvaring av farligt avfall har blivit uppmärksammat av FN och andra nationer på supercampen har gjort studiebesök hos svenskarna för att lära sig mer.

– Folk är måna om att göra rätt och de har tagit med sig det svenska synsättet på att olika avfall ska hanteras på olika sätt, säger Lena.

En annan lösning Lena och Tina är stolta över är att man lyckats lösa ut hanteringen av farligt avfall som uppkommer från campens oljeavskiljare och sandfång.

Sandiga fordon spolas av på en spolplatta. Sanden, som kan innehålla petroleumföroreningar och tungmetaller, stannar i sandfånget medan vattnet leds vidare till oljeavskiljaren. Både sanden och innehållet i oljeavskiljaren måste hanteras som farligt avfall. Problemet är att det inte finns någon entreprenör som kan ta hand om detta på plats.

– Vi får därför göra det själva på campen och genom kreativt tänkande har vi nu hittat en bra lösning. Vi uppfyller lagkraven, men på ett annorlunda sätt, säger Tina.

På Camp Nobel förvaras allt farligt avfall inne i en särskild miljöcontainer eller inom ett inhägnat område, för att undvika hälso- och miljörisker med avfallet.

Vara pragmatisk

 Nya miljöfrågor kommer upp hela tiden allt eftersom campen utvecklas.

– Det är en utmaning att hemifrån komma framåt i arbetet på plats. Det kan vara frustrerande att sitta bakom skrivbordet och lita på att andra personer ska se till att saker blir gjorda, säger Tina.

– Det gäller att släppa på frustrationen och inse att vi inte kan lösa allt. Man måste vara pragmatisk och hitta lösningar som följer lagkraven så långt som möjligt. Det är spännande, kreativt och väldigt roligt att jobba med miljöfrågor i Mali, säger Lena.

Förutom samarbetet med Försvarsmakten är också samarbetet med övriga medarbetare i projektet Vidmakthåll Camper MINUSMA en framgångsfaktor.

– De förstår vikten av miljöfrågorna och ser dem som en naturlig del i arbetet. Tack vare det kan vi bedriva arbetet med att skapa så hållbara camper som möjligt,
säger Tina.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-13 15:46. Uppdaterad: 2016-04-13 17:30. Ansvarig: Visa e-postadress.