Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Helikopter 14 som flygande ren…

Helikopter 14 som flygande reningsverk

Hoppa till nyhetslistan

Emma Gryting och Hanna Grunewald

Ett vattenreningsverk som kan användas under färd i kabinen på Helikopter 14. Det konceptet har två studenter från Kungliga tekniska högskolan, KTH, tagit fram i sitt examensarbete som de gjort vid FMV.

Hanna Grunewald och Emma Gryting läser till högskoleingenjörer vid KTH:s maskinlinje med inriktning innovation- och design. När det blev dags för examensarbete, med inriktning på produktutveckling, valde de att göra det vid FMV. Via FMV HR-avdelning kopplades de samman med projekt helikopter 14.

– Tack vare att tjejerna hörde av sig började vi tänka på hur vi gör i ett sådant här läge. Det blev en diskussion på högre nivå, vad vi önskar få belyst och hur vi gör så att vi inte konkurrerar ut en konkurrensutsatt leverantör, säger Mikael Nienkerk, chefsingenjör helikopter 14, som varit handledare åt Hanna och Emma.

I dialog med Hanna och Emma kom projektet fram till att examensarbetet skulle belysa hur helikopter 14 och dess kabinutrymme kan användas i en samhällsnyttig verksamhet. 

– Vi började med en väldigt öppen frågeställning, som vi har fått smala ned. Och det arbetet har vi fått styra mycket själva, säger Hanna Grunewald.

Till sin hjälp har de haft två handledare och två experter på verksamheten som stöttat med sakkunskap.

– Det finns ju en ofantlig mängd information och det kan vara svårt att veta var man ska gräva. Men här har de fått tänka stort från början, utan att grotta in sig i detaljer och det har varit bra. Emma och Hanna har kommit upp med ett tiotal idéer, varav fyra-fem riktigt vassa, säger Mikael Nienkerk.

Inte bara transport

Valet föll till slut på att ta fram ett koncept med ett vattenreningsverk som kan användas i kabinen på Helikopter 14.

– Helikoptern har ju förmåga att ta sig till otillgängliga platser, men vi ville inte att den bara skulle transportera vattenreningsverket utan vi ville använda kabinen under färd, säger Emma Gryting.

Konceptet bygger på att helikoptern pumpar upp vatten från sjö eller hav. Vattnet renas sedan under färd i det vattenreningsverk som monterats i kabinen. Vid ankomst till utvald destination levereras det rena vattnet. Det kan till exempel vara till områden som drabbats av översvämningar eller olyckor som gjort att grundvattnet blivit förorenat.

I arbetet har Emma och Hanna fått ta hänsyn till givna förutsättningar, som att nödutgångarna ska hållas fria och att vikten måste placeras så att helikoptern är i balans både när den är fulltankad och med mindre bränsle i tankarna.

– Vi har valt att sätta en vattentank till vänster fram i kabinen och när vattnet renas förs det över till vattendunkar fästa i golvet och i den befintliga båranordningen till höger bak i kabinen, säger Emma Gryting.

Nytänkande

Både handledare och studenter tycker att det har varit roliga tio veckor.

– Alla har varit tillmötesgående och hjälpsamma och vi har fått lära oss mycket, inte bara hur det är att jobba på FMV utan också mycket om hur Sverige fungerar samhällsmässigt, säger Hanna Grunewald.

– Vi är ju så inriktade på det militära användningsområdet, men tjejerna belyser andra möjligheter som helikoptern har. Det väcker massor av nya tankar och det är bra. Vi får in nytänkande hos oss och dessutom en bra interaktion med högskolevärlden, säger Mikael Nienkerk.

Hanna Grunewald och Emma Grytings rapport om vattenreningsverk i helikopter 14 kommer att publiceras på KTH:s hemsida efter sommaren.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-06-16 08:32. Uppdaterad: 2014-06-16 08:50. Ansvarig: Visa e-postadress.