Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Samarbete viktigt i ny modell

Huvudnavigering:

Samarbete viktigt i ny modell

Hoppa till nyhetslistan

Signalspaningsoperatör ombord HMS Nyköping. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/FörsvarsmaktenSignalspaningsoperatör ombord HMS Nyköping. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Vem ska göra vad och när, när Försvarsmakten med lång framförhållning behöver anskaffa stora, förmågehöjande tekniska system? Nu har en arbetsgrupp med representanter från Försvarsmakten och FMV kommit fram till ett svar på den frågan.

I och med omdaningen av försvarslogistiken har gränsytan mellan FMV och Försvarsmakten förändrats. Detta påverkar också den långsiktiga planeringen av vilka stora, tekniska materielsystem Försvarsmakten behöver för att höja sin förmåga för att kunna möta en förändrad hotbild.

Det kan till exempel handla om ny förmåga att signalspana eller att bekämpa nya typer av luftmål.

– Tidigare fick FMV en väldigt specificerad kravställning av Försvarsmakten, ibland var det nästan så att vi kunde gå direkt till leverantören med den. Där stod vilka tekniska krav systemet skulle uppfylla, hur fort det skulle gå, vad det skulle kosta med mera. Men nu ska Försvarsmakten inte vara så detaljerad. De ska tala om vilken förmåga de vill ha och vilka förband som ska ha den. Utifrån det tar Försvarsmakten, med stöd av FMV, fram alternativa lösningar. Försvarsmakten beslutar vilket alternativ som ska anskaffas och därefter tar FMV fram en detaljerad kravställning, säger Mats-Olof Olsson, FMV, projektgrupp AG Mål.

Jobba mer tillsammans

Detta innebär att både FMV och Försvarsmakten behöver ändra arbetssätt och jobba mer tillsammans under hela anskaffningsprocessen. Arbetsgruppen AG Mål, med representanter från Försvarsmakten, FMV och FOI, har nu tagit fram en myndighetsgemensam modell som beskriver detta. Den bygger på att samverkansgrupper gradvis ska identifiera och specificera Försvarsmaktens behov, så att FMV sedan kan jobba fram systemen.

Mats-Olof Olsson och Andreas LörincMats-Olof Olsson, FMV och Andreas Lörinc, Försvarsmakten, projektgrupp AG Mål.– Försvarsmakten ska identifiera brister i försvarsförmågan och tala om vad de behöver för att möta en förändrad hotbild. FMV ska komma in tidigare än förut och stödja Försvarsmakten i den processen. Senare i arbetet leder FMV med stöd av Försvarsmakten. Försvarsmakten ska bidra med allt som relaterar till krigets konst, hotbilder, organisation, doktriner, etcetera. FMV ska titta på det som har med teknik att göra, till exempel teknisk realiserbarhet. Är detta möjligt att göra? Finns de industriella förutsättningarna, det vill säga någon som kan leverera det vi vill ha, säger Andreas Lörinc, Försvarsmakten, projektgrupp AG Mål.

Stor utmaning

En annan viktig del i FMV:s uppdrag är att göra ekonomiska kalkyler. Även om det är svårt att flera år i förväg räkna ut vad ett stort, komplicerat system med många leverantörer och underleverantörer kommer att kosta vid leverans, så är det viktigt att priset blir ungefär som beräknat.

– Det ska vara kvalitetssäkrade beräkningar, det får inte vara för stor differens när man sedan ska köpa in. Detta eftersom priset är viktigt när man väljer. Det kanske finns ett system som löser uppgiften till åttio procent och ett annat som löser uppgiften till sjuttio procent, men som är hälften så dyrt som det förra. Då kanske man väljer det billigare systemet. Men vad händer sedan om det visar sig att vi beräknat kostnaden fel? Då har vi kanske valt fel system, säger Andreas Lörinc.

­– Det är en stor utmaning att räkna rätt. Vi behöver hitta en bättre metodik för att hantera beräkningarna. Idag tenderar både FMV och Försvarmakten att underskatta kostnaden. Både vi och industrin behöver vara mer objektiva när vi räknar och vara ärliga i vår uppskattning av kostnaderna, säger Mats-Olof Olsson.

Klar att använda

Modellen för det nya arbetssättet är nu klar att fastställas för försöksvis användning och efter en tid kommer arbetsgruppen att göra en utvärdering.

­– En sådan här modell måste vara så enkel att den går att begripa ganska fort, nästan lite intuitivt, så att man förstår vad man ska göra i de olika stegen. Och det tror jag att vi lyckats med, säger Andreas Lörinc.

Både han och Mats-Olof Olsson upplever att det har varit bra att arbeta myndighetsgemensamt med att ta fram den nya modellen.

– Det innebär att ingen av oss har talat om hur de andra ska göra, utan vi har diskuterat fram lösningar. Det har ökat samarbetsviljan och bidragit till att förbättra klimatet och respekten mellan FMV och Försvarsmakten, säger Mats-Olof Olsson.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-03-16 15:45. Uppdaterad: 2016-03-16 16:19. Ansvarig: Visa e-postadress.