Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Mats Ström till Västsahara

Huvudnavigering:

Mats Ström till Västsahara

Hoppa till nyhetslistan

Chefen för FMV T&E, Mats Ström, har av FN utsetts till ställföreträdande Force Commander vid FN:s mission i Västsahara. Formellt beslut fattas av regeringen i närtid. Processen för att hitta en ny T&E-chef är igång och beräknas bli klar inom kort.

Mats StrömMats Ström. En 270 mil lång sandvall genom öknen delar Marocko från Västsahara och utgör den så kallade eld-upphör linjen. FN är där sedan 90-talets början för att övervaka och för att göra det möjligt att genomföra en folkomröstning bland befolkningen om tillhörighet.

FN-styrkan består av en blandning av civila, polis och militära observatörer, totalt cirka 300 personer. Det är här som Mats Ström går in som ställföreträdande chef.

– Jag har varit på insatser tidigare och känner en stolthet att få göra det igen. Det blir en spännande utmaning att jobba tillsammans med alla som ingår i insatsen. Där finns människor från många länder.

Inför ökade ansträngningar för att få till en folkomröstning i området befarar man att det finns risk för ökat antal incidenter.

– Valet var inte lätt. Jobbet som chef för T&E innehåller många utmaningar. Det handlar om att få verksamhet och ekonomi i balans och att se till att få fram nya system för provning av de nya materielsystem som utvecklas just nu. Men som sagt, missionen lockade och det här var en chans jag inte kunde tacka nej till, säger Mats Ström.

Fakta

Västsahara, eller södra Marocko som marockanska regeringen anser det vara, är ett glest befolkat område av huvudsakligen öken som ligger i nordvästra Afrika, vid Atlanten. Det angränsar i norr mot Marocko och i öst mot Mauretanien.

Spanien tog över styret över Västsahara 1884 och 1934 blev området en spansk provins. I början på 1970-talet växte sig nationella och antikolonialistiska strömningar bland den nomadiska urbefolkningen saharawi till en gerillarörelse. 1973 sjösattes Polisario som rörelsens representant, och 1975 drog sig Spanien tillbaka från Västsahara.

Mauretanien drog sig 1979 ur Västsahara, medan Marocko än i dag ockuperar två tredjedelar av området. Polisario, som är baserad i Algeriet, förde länge en väpnad kamp mot Marocko i Västsahara. 1991 utropades en FN-medlad vapenvila och det finns ett avtal om att Västsaharas framtid ska avgöras i en folkomröstning, vilket inte har blivit av.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-05-31 09:02. Uppdaterad: 2017-05-31 09:09. Ansvarig: Visa e-postadress.