Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Produktionsstart av lågskor ti…

Huvudnavigering:

Produktionsstart av lågskor till Försvarsmakten

Hoppa till nyhetslistan

Nu är det produktionsstart på de lågskor som FMV upphandlat till Försvarsmaktens personal. Under upphandlingen fick femton personer från Försvarsmakten testa skor från tre leverantörer.
– Vi gör alltid brukartester på skor. För även om vi har höga kvalitetskrav, så vet man inte hur allt fungerar ihop förrän man går i skorna, säger Erika Nylund, FMV.

Erika Nylund.Erika Nylund. Upphandlingen av lågskor gjordes genom detaljspecifikation, det vill säga att FMV ställer detaljkrav över kvalitéerna som används och över skons utformning. Lågskorna behöver se ut enligt Försvarsmaktens uniformsbestämmelser, de ska bäras med arbetsuniformerna och ha lång livslängd. Skorna, som finns i svart och vitt, ska gå att använda med ankelsocka svart och de finns i olika läster, en herr- och en damläst.

– Damskon är smalare över hälen, eftersom kvinnor generellt sett har smalare fötter än män, säger Erika Nylund.

Till brukartesterna valdes femton personer ut, efter att Erika mätt deras fötter så att de motsvarar standardstorlekarna som används vid brukartester av skor, det vill säga storlek 42 och 37. Tio personer testade storlek 42 och fem personer testade storlek 37.

Sömnad av ovandel. Sömnad av ovandel.

– En av punkterna vi tittar vid på brukartest är om leverantören lyckats göra dessa storlekar enligt måttriktlinjerna i standarden. Under försökstiden svarar brukarna på frågor om skorna orsakar tryck, ömhet eller skoskav, hur passformen upplevdes och om de håller sig fina i skinn och form och så vidare.

Skor från tre leverantörer

I testet ingick skor från tre olika leverantörer. Varje par skor testades i en treveckorsperiod, där brukarna skulle använda dem dagligen, minst fyra timmar per dag med tillhörande ankelsocka svart.

Ihopsydd ovandel innan lästring. Ihopsydd ovandel innan lästring.

– En leverantör åkte ut då deras sko inte höll måtten för storlek 42, utan var för liten. Folk fick skavsår och det blev jättedåliga resultat. En annan leverantör fick dåliga betyg i storlek 37, den var för stor och glappade i hälen.

Efter hela testperioden på nio veckor intervjuade Erika testpersonerna.

– Vi är noga med att personerna inte ska vikta skorna mot varandra, det vill säga att skorna inte ska jämföras med varandra. Man ska som testperson tänka på en sko åt gången vid betygsättning och hur den känns för att följa LOU, lagen om offentlig upphandling.

Pinning av ovandel. Pinning av ovandel.

Inför upphandlingen bestämde FMV att valet av leverantör inte bara skulle avgöras på priset, utan priset skulle viktas mot resultatet av brukartestet. De leverantörer som fick för låga resultat i testet åkte ut och de som klarade sig bra fick ett fiktivt prisavdrag på anbudet vid fortsatt utvärdering.

– Det blev den sko med bästa kvalitet och komfort som vann, säger Erika.

Markering på ovandel inför limning. Markering på ovandel inför limning.

Produktionsstart

Hon är nyligen hemkommen från ett besök hos den vinnande leverantören, som är ny för FMV, där hon varit med vid produktionsstart.

– Jag tittar på hur de gör de olika stegen och kollar de olika stationerna. Om det skulle visa sig att det är något som inte stämmer är det lättare att åtgärda nu än när produktionen är klar, säger hon.

Finishing innan skon packas. Finishing innan skon packas.

Besöket gick bra och leverantören påbörjar nu produktionen av de 5 040 par som Försvarsmakten har beställt första året.

– Leverans till FMCL, Försvarsmaktens centrallager, sker under vecka 19, säger Erika Nylund.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-04-18 15:00. Uppdaterad: 2018-04-19 15:16. Ansvarig: Visa e-postadress.