Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV lämnar underlag om Gripen …

Huvudnavigering:

FMV lämnar underlag om Gripen E till Finland

Hoppa till nyhetslistan

Idag lämnar FMV in ett informationsunderlag till Finland som kommer att använda underlaget i sin kommande upphandling av ersättaren till de äldre stridsflygplan man opererar idag.

Joakim WallinJoakim Wallin, FMV.Sverige fick tidigare en förfrågan om informationsunderlag, en så kallad RFI (Request For Information) från Finland. Idag, den 22 november, lämnar FMV ett svar till Finlands begäran om informationsunderlag om Gripen. Joakim Wallin är ansvarig för detta arbete på FMV.

– Finland kommer nu att använda informationen från de olika RFI-svaren till att utveckla kraven i den kommande upphandlingen. Vad vi har förstått så kommer Finland att skicka ut en formell offertförfrågan i början av 2018.

FMV har utformat svaret i informationsunderlaget tillsammans med Saab och med stöd från Försvarsmakten. FMV har även regeringens bemyndigande att företräda staten i den fortsatta dialogen med Finland rörande upphandlingen.

Finland opererar idag amerikanska F -18C/D Hornet stridsflygplan och det är en ersättare till dessa som den kommande upphandlingen avser.

FMV:s huvuduppgift är att se till att den svenska försvarsmakten har den materiel de behöver. Det här informationsunderlaget till Finland handlar väl inte om materiel- och logistikförsörjning?

– Jo, det tycker jag man kan säga eftersom uppdraget från regeringen till FMV är att bedriva sådan exportverksamhet som bidrar till försvarets långsiktiga materielförsörjning och dess operativa förmåga. Försvarsmaktens behov av materiel är inte tillräckligt för att behålla en konkurrenskraftig svensk försvarsindustri. Det krävs export och internationella samarbeten för att skapa förutsättningar för försvarsindustriell kompetens i Sverige, säger Joakim Wallin.

Hur viktig är exporten?

– Mycket viktig. Ökar vi försvarsexporten innebär det att Försvarsmakten kan dela kostnader med andra länder. Detta minskar Försvarsmaktens kostnader för de system som exporteras och det leder i sin tur till ökad operativ förmåga.

–Det betyder också att vi kan behålla spetskompetens i Sverige samt en konkurrenskraftig försvarsindustri som bidrar till Försvarsmaktens förmågor och svensk försvars- och säkerhetspolitik.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-11-22 10:29. Uppdaterad: 2016-11-22 10:38. Ansvarig: Visa e-postadress.