Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Man måste förstå helheten

Huvudnavigering:

"Man måste förstå helheten"

Hoppa till nyhetslistan

Ordet

Det var möjligheten att få jobba direkt med tekniken och att vara med att bygga bra tekniska system som lockade Henrik Petersson att byta från projektledarrollen till att jobba med att bygga tekniska system.

Henrik Petersson arbetar med soldatburna vapensystem på FMV. När han arbetat som projektledare i flera år kände han att han ville rikta in sig på tekniken istället. Efter avslutad utbildning är Henrik nu certifierad systemingenjör, ASEP, Associate Systems Engineering Professional. Henrik berättar att det lite förenklat handlar om att bestämma vilken förmåga man vill uppnå och hur. Och så bryter man ned det i beståndsdelar. 

Varför gjorde du den här förändringen?

Henrik PeterssonHenrik Petersson – Jag hade jobbat som projektledare inom soldatburna vapensystem i flera år och kände att jag ville prova på något annat. Jag har alltid tyckt att det är roligast med tekniken, att bygga bra tekniska system. Därför bestämde jag mig för att gå över till att arbeta som systemingenjör och påbörjade utbildningen i samband med det. 

Hur lång är utbildningen?

– Det började för fyra år sedan då jag gick en veckas kurs i Systems engineering. Efter det fick jag en bok, som man ska plugga in för att skriva certifieringsprovet.  Och för cirka ett och ett halvt år sedan gick jag en preparandkurs där vi gick på djupet i varje kapitel i boken. Det krävdes mycket självstudier, vilket kan vara svårt att hinna med när man har familj och små barn. Men jag fick viss möjlighet att studera på arbetstid och det underlättade. I januari förra året gjorde jag certifieringsprovet, som gick bra.

Har du nytta av utbildningen i ditt arbete?

– Ja, jag har lärt mig väldigt mycket om hur man ska bygga tekniska system. Nu vet jag hur vi borde göra. Vi har en ”ryggsäck” med oss inom soldatburna vapensystem, därför att vi inte alltid gjort på rätt sätt. Det kan till exempel handla om bristfällig dokumentation. Så dels behöver vi rätta till det gamla, dels behöver vi få saker rätt från början. Jag upplever att hela vår sektion börjar få bättre förståelse för hur vi ska göra detta bra och då hjälper det väldigt mycket att jag har den här utbildningen.

Vad har du för reflektioner kring utbildningen?

– Det är lite korvstoppning för att klara provet. Man måste förstå hela boken för att tillgodogöra sig vad Systems engineering är. Eftersom allt hänger ihop, måste man förstå helheten, annars kan man inte svara rätt på frågorna vid certifieringsprovet.

En annan reflektion är att Systems engineering handlar mycket om anpassning till verkligheten, till den organisation du arbetar i. Metoden beskriver hur man bygger tekniska system och den fungerar både för en rymdfärja och för ett tungt kulsprutesystem. Det finns såklart skillnader, men till viss del använder man sig av samma metod. Man funderar på vilken förmåga man vill uppnå och hur. Och så bryter man ned det i beståndsdelar.

 Jag tycker att Systems engineering är jätteintressant och att det går att applicera på vad som helst. Man kan till exempel se familjelivet som ett tekniskt system, eller den egna hälsan. Om målet är att må bra, så bryter man ned det i beståndsdelar – vad behöver jag göra för att må bra?  Jag behöver bland annat äta rätt och ha roligt. Så det går att tänka på samma sätt i livet också.

Skulle du rekommendera andra att gå den här utbildningen?

– Ja, det är en jättebra utbildning. Den skulle vara bra för alla som jobbar i projekt, oavsett vilken nivå i organisationen man befinner sig på. Jag tror också det vore bra om chefer gick utbildningen. Det skulle underlätta om alla har en grundläggande förståelse för vad Systems engineering är.  Det är ju trots allt det vi på FMV gör, vi bygger tekniska system.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-03-22 15:00. Uppdaterad: 2016-03-22 15:25. Ansvarig: Visa e-postadress.