Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV – en resurs även för frivi…

Huvudnavigering:

FMV – en resurs även för frivilligverksamheten

Hoppa till nyhetslistan

Kursdeltagare på Grundkurs MC redo för kvällspasset vid Kråks skjutfält i Karlsborg.

Frivilliga Motorcykelkåren som bland annat utbildar mc-ordonnanser för Hemvärnet får hjälp av FMV med att hitta reservdelar till sin mc-park.

Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK) har till huvuduppgift att utbilda mc-ordonnanser för Hemvärnets behov. Detta sker genom en omfattande kursverksamhet som genomförs såväl sommar som vinter. Man har även ungdomskurser som leder till körkort för EU-moppe.

FMCK använder sig av MC 258, en automatväxlad encylindrig motorcykel på 250 cc. Den tillverkades av Husqvarna 1979-80. Cyklarna har således snart 40 år på nacken och de används numer enbart inom FMCK och därmed i Hemvärnet. Att hålla igång motorcyklarna kräver mycket av alla inblandade. Det är här FMV kommer in i bilden.

– Utan FMV:s aktiva stöd med att jaga reservdelar och ersättningskomponenter hade det inte varit möjligt att hålla maskinparken i bra skick, säger Tommy Svahn på FMCK:s kansli.

FMV:s experter på underhåll

Oftast hittar man mc-teknikern Tommy Svahn i verkstaden. Han har snudd på daglig kontakt med FMV för att hitta lösningar som håller igång systemet på ett bra sätt.

På FMV är det främst två medarbetare som han har kontakt med. Det är Anders Jansson, som jobbar med driftstyrning för terrängbilar och motorcyklar och Stefan Andersson, som är materielledare för samma fordonstyper.

Chefen för SPL, Thomas Engevall, inför skogskörning med en 258:a vid FMCK:s sommarutbildning.   FMCK har också precis som andra frivilligorganisationer en kontaktperson (oftast en general/amiral) in till ordinarie verksamhet i Försvarsmakten för att hjälpa till med allehanda frågor och lotsa dem rätt i organisationen.

Gör mycket med små resurser

Sedan 2015 har Thomas Engevall varit FMCK:s kontaktperson och med alla parters goda minne behöll han denna uppgift i samband med övergången till tjänsten som chef för System- och produktionsledningen vid FMV i mars i år.

Thomas Engevall besökte i juli FMCK:s sommarutbildningar på Kråks skjutfält i Karlsborg.

– Jag har följt och verkat med dem i ett antal år och ser hur de utvecklas och hur de förmår att göra mycket av de resurser de får. Att FMV också har en del i detta är extra kul och det visar också på vår personals förmåga och kompetens att hitta lösningar på reservdelsproblem och underhållsfrågor där originaltillverkaren för länge sedan upphört med all tillverkning, säger Thomas Engevall.

Servade och genomgångna 258:or på FMCK centralkansli i Skövde inför sommarkurserna.  


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-08-15 13:24. Uppdaterad: 2017-08-15 13:35. Ansvarig: Visa e-postadress.