Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Scenariostyrd verksamhetsanaly…

Huvudnavigering:

FMV:s analysmetod avslöjar Försvarsmaktens verkliga behov

Hoppa till nyhetslistan

Claes Westergren och Jakob Innergård analyserar förbandens behov: Vi är mycket ute på förband och övningar. Det är viktigt för förtroendet att visa sig ute hos förbanden och vara nära den verksamhet som vi analyserar.

En bättre bild av förbandens behov ger en effektivare försvarslogistik. Med FMV:s nya scenariostyrda analysmetod får både FMV och Försvarsmakten ett användbart verktyg för att hitta verksamhetskrav och samtidigt hjälpa Försvarsmakten att prioritera sina resurser.

FMV har tagit fram en ny metod för att analysera Försvarsmaktens ledningsbehov. Förutom att leverera underlag till de kravdokument, som FMV numera har ansvar för att ta fram, är metoden också uppskattad inom Jakob Innergård, chefingenjör FMVFörsvarsmakten.

– De vill ha analyser gjorda på fler förband än vad vi har kapacitet till. De uppfattar helt enkelt att kravbilden blir rätt och på sikt kan bidra till ökad operativ effekt, säger Jakob Innergård, chefsingenjör på System- och produktionsledning för lednings- och underrättelseförband.

Metoden har visat sig så framgångsrik att det nu pågår ett arbete för att använda den för kravanalys även inom andra områden.

Underlag för rätt kravbild

Den nya rollfördelningen mellan Försvarsmakten och Försvarets materielverk innebär att Försvarsmakten ska beställa teknik på högre systemnivåer. Därför är de i behov av kravbilder som stödjer detta. Detta ger FMV ett större ansvar för att på ett sammanhållet sätt upphandla eller utveckla lämpliga tekniska system utifrån kravbilderna.

– En av de viktigaste frågorna när vi tittar på materielförsörjning i tidiga faser är hur vi prioriterar resurserna för att få ut maximal effekt. För att kunna prioritera rätt är det avgörande att vi har rätt underlag. Det är där den här analysen kommer in, säger Jakob Innergård.

Efterfrågat behov

Efter att under två år ha analyserat ett antal förband i Försvarsmakten på djupet har Jakob Innergård och hans kollega Claes Westergren identifierat tre efterfrågade systemegenskaper som hela tiden återkommer: Försvarsmakten vill att system ska vara robusta, enkla och användbara.

– De här tre egenskaperna, vi kallar dem REA, har blivit ett mantra för mig eftersom de upprepar sig hela tiden och efterfrågas från många håll, säger Jakob Innergård.

Claes Westerberg, FMV SPLGenom analyserna har Jakob Innergård och Claes Westergren också sett att det finns ett stort fokus genom hela organisationen på att de tekniska systemen ska ge lösningarna.

Inte bara teknik

– Lösningen behöver inte vara teknik, sett i ett större perspektiv kan det vara lika eller mer effektivt att anpassa metod, organisation eller personal, säger Claes Westergren, chefsingenjör till teknisk direktör.

Just nu sker ett arbete på FMV för att tillämpa metoden för kravanalys på andra områden än ledningsområdet, till exempel verkan och skydd.

– Vi behöver bli bättre på att förstå varandra och det här samarbetet uppskattas på båda sidor. Nu försöker vi skala upp detta till en FMV-gemensam metod för kravinsamling och kravanalys med tydligare koppling till Försvarsmaktens verksamhet, säger Claes Westergren.


Hur går arbetet till?

Läs mer om hur arbetet med
scenariostyrd verksamhetsanalys går till
 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-10 13:00. Uppdaterad: 2016-02-10 15:24. Ansvarig: Visa e-postadress.