Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV bygger camp i Mali

FMV bygger camp i Mali

Hoppa till nyhetslistan

Camp-anläggningDet är den här typen av camp som FMV kommer att bygga upp i Timbaktu i Mali.

Senast mars näst år ska ett svenskt förband vara på plats för att hjälpa FN att samla information om situationen i Mali. Men innan dess ska FMV ha byggt en camp för 300 personer i Timbuktu.

Planeringsarbetet och den tekniska designen av campen har pågått sedan i våras. Och i mitten av november börjar bygget på plats i Timbuktu. 300 containrar med byggmaterial och maskiner har då transporterats ner till Mali. En etableringsstyrka från främst ingenjörsregementet Ing2 kommer sedan att genomföra själva bygget under FMV:s ledning.

- Etableringsstyrkan kommer att ha stöttning från norska experter. Det beror på att vi valde att hyra det norska konceptet som är väl beprövat från deras tidigare FN-insatser, säger Thomas Svensson, som är planeringsområdesledare på FMV.

Det svenska bidraget kommer att ingå som en del i den camp för 2700 personer FN bygger. FN har stor erfarenhet och effektiva processer utarbetade från många internationella insatser. Det här uppdraget är det första större där FMV:s förmåga att ta hand om hela försvarslogistiken sätt på prov.

- Vi är ödmjuka och håller på att lära oss jobba inom FN:s ramar samtidigt som vi ska se till att den svenska styrkan får så bra förutsättningar som möjligt. Mycket är nytt för oss därför kommer det att ta lite längre tid. Exempelvis bygger norrmännen upp sin camp på två månader, där behöver vi ytterligare en månad så här första gången.

ÖkentransportByggnation, drift och avveckling

Utöver bygget av själva campen ska FMV se till att det finns materiel på plats när styrkan kommer ner. Det handlar bland annat om kommunikationsutrustning och fordon som Personterrängbil 6. Fordonen ska ha en viss utrustning, vara servade och ommålade i FN-färger. Viss utrustning ska även klimatanpassas.

När själva bygget är klart ska förbandets specialutrustning för informationsinsamling installeras innan campen kan sägas vara fullt operativt för Försvarsmakten. Men FMV:s uppdrag slutar inte där.

- Nej, sedan går vi in i driftfasen där vi får ett driftansvar för campen. Och när insatsen sedan är över är det FMV:s uppdrag att avveckla campen. Då är cirkeln sluten för det helhetsansvar över försvarslogistiken som vi nu har, säger Thomas Svensson.

Från materiel till helhetsansvar

FMV har tidigare varit en organisation för att enbart upphandla och utveckla förvarsmateriel, men är nu inne i en förändring för att även kunna leverera insatslogistik. Den här nya rollen gör att verksamheten har likheter med ett operativt logistikförband. Det sätter organisationen på prov.

- FMV:s processer är ännu inte anpassade för rollen som leverantör av försvarslogistik vilket innebär att det periodvis uppstår stora friktioner inom FMV när det gäller att lösa uppgifter som den i Mali. Så internt har vi mycket kvar att slipa på innan våra processer är omformade för den här typen av insatslogistik, säger Thomas Svensson.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-10-01 11:28. Uppdaterad: 2014-10-01 11:50. Ansvarig: Visa e-postadress.