Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Äpplen och päron

Huvudnavigering:

Äpplen och päron

Hoppa till nyhetslistan

Sveriges Radios Ekot i söndags hade rubriken "Kritik mot FMV:s kostnad för vapenköp". Dan Ohlsson, överdirektör FMV, kommenterar.

Bakgrunden till Ekots rapportering är Statskontoret slutrapport från april 2015. Där i "Reformeringen av försvarslogistiken" på sidan 87 av 109 skriver Statskontoret att: "FMV:s myndighetskostnad uppgick 2014 till cirka 1,8 miljarder kronor.

Därutöver anlitade myndigheten så kallade tekniska konsulter för cirka 2 miljarder kronor. Den totala kostnaden uppgår alltså till ungefär 3,8 miljarder kronor per år.

Detta ska sättas i relation till att materielanslagen tillsammans uppgår till drygt 16 miljarder kronor, vilket innebär att cirka en fjärdedel går till att finansiera FMV:s produktionskostnader."

Sidan 87 av 109

– Just den här formuleringen på sidan 87 av 109 i Statskontorets slutrapport grundar sig på två missuppfattningar, säger Dan Ohlsson, överdirektör FMV.

– För det första, när det gäller myndighetskostnaden 1,8 miljarder består den till stora delar av FMV:s totala lönekostnad. Här är missuppfattningen att det vore gratis om någon annan än FMV utförde projektledning, driftledning, ekonomistyrning av projekt, upphandlingar med mera.

Inget är gratis

Självklart kan all verksamhet alltid bedrivas effektivare, även FMV:s. Just nu bedriver FMV ett omfattande besparings- och effektivitetsarbete inom ramen
för förändringarna av försvarslogistiken. Men att göra FMV:s jobb gratis blir
väldigt svårt.

– Den andra missuppfattningen är att "tekniska konsulter" alltid är overheadkostnader. FMV bedriver verksamhet inom ett av de mest högteknologiska områdena som finns. För att kunna leverera på hög nivå till Försvarsmakten så krävs konsultstöd, speciellt i koncept- eller studiefaser av nya vapensystem, säger Dan Ohlsson.

Försvarslogistikutredningen

– Det finns flera rapporter och utredningar under de senaste åren som ur olika aspekter har studerat samspelet mellan FMV, Försvarsmakten och regeringen. Statskontorets slutrapport, liksom andra rapporter, kommer att ingå som underlag till Ingemar Wahlbergs Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten som ska presenteras i december 2016, avslutar Dan Ohlsson.

Hela Statskontorets slutrapport finns här.
Hela Ekoinslaget finns här.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-03-07 08:02. Uppdaterad: 2016-03-07 08:10. Ansvarig: Visa e-postadress.