Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / Som ett posterprojekt för en o…

”Som ett posterprojekt för en offentlig upphandling”

Hoppa till nyhetslistan

Jessica Johannesson och Dan Tilert, FMV.

Det var många som blev oroliga när det lilla grekiska företaget Theon Sensors S. A, mitt under krisen i Grekland, vann upphandlingen av den soldatburna bildförstärkaren Mono 12. – Skulle de klara av att utveckla och leverera 9000 bildförstärkare? säger Jessica Johannesson, inköpsledare FMV Marknad och Inköp.

De soldatburna bildförstärkarna, som kan bäras i handen, på vapnet, på hjälmen eller hjässan, förstärker svagt befintligt ljus så att man kan se i mörker. 

Inför upphandlingen tog FMV fram en kravspecifikation med hårda krav på låg vikt och goda justeringsmöjligheter när bildförstärkaren bärs på huvudet.

– Men det fanns ingen färdig produkt på marknaden som motsvarade det vi ville ha, säger Jessica Johannesson.

Vinnande anbudsgivare skulle därför vara tvungen att vidareutveckla sin produkt. Låg vikt är en teknisk utmaning och det fanns en uppenbar risk för minskad hållbarhet. Eftersom bildförstärkaren skulle kunna bäras av i stort sett alla, ställde FMV också höga krav på justeringsmöjligheter av huvudfästet. Detta sammantaget var ett stort steg framåt jämfört med tidigare bildförstärkare. 

– FMV har drivit på utvecklingen genom att vi ställde högre krav än vad som var legio, säger Dan Tilert, FMV projektledare Anskaffning och Logistik.

Tilldelades kontrakt

Bildförstärkaren Mono 12 kan bäras på hjässan, hjälmen, på vapnet eller i handen. I november 2010 tilldelades Theon Sensors S. A kontraktet. Den initiala orderstorleken var endast på 160 bildförstärkare, men anbuden utvärderades på 9 000 enheter, som vid den tiden var det uppskattade behovet under avtalstiden. 

– Det fanns ju implicit att vi avsåg att köpa fler och det var tydligt att Theon hoppades på stora följdordrar, säger Dan Tilert.

Eftersom Theon Sensors var en ny leverantör till FMV och kontraktet var av stor betydelse, bestämde man sig från FMV:s sida att tidigt och regelbundet göra både kvalitets- och ekonomirevisioner på Theon Sensors.

– Det var en åtgärd vi vidtog för att minska risker, säger Jessica Johannesson.

Man synkroniserade kvalitetsrevisionerna med de finansiella revisionerna, eftersom förhållandet mellan den ekonomiska situationen och hur kvalitetsarbetet bedrivs ofta hänger samman.

– Att ta med kompetenser från övriga FMV har varit ett bra sätt att säkra upp att vi hjälps åt för att få allt att fungera så bra som möjligt. Och även för Theons del har det varit bra. Vid den första revisionen, som var den mest grundläggande, fick de många tips på hur de kunde förbättra sina processer, säger Jessica Johannesson.

En speciell omständighet var att det rådde en stor ekonomisk turbulens i Grekland redan när kontraktet tecknades.

– Den ekonomiska osäkerheten i landet har legat över oss hela tiden. Theon kan inte gå till banken och låna pengar som företag i andra länder, utan de är väldigt beroende av vår betalning. Därför är det viktigt att allt går enligt plan, att de levererar i tid och att vi tänker på att inte försena leveranserna, säger Jessica Johannesson.

Utlöste option

Bildförstärkaren Mono 12När FMV såg att Theon var på rätt väg och de visat att de ställda kraven skulle komma att uppfyllas utlöste FMV en option på 4500 bildförstärkare. Under åren har fler optioner utlösts och FMV har köpt totalt närmare 14000 bildförstärkare. Detta har inneburit en till två leveranser i månaden under två års tid.

– Vi gjorde de första leveranskontrollerna på plats. Men sedan drog vi in de grekiska myndigheterna. Vi använde oss av ett befintligt bilateralt avtal om Government Quality Assurance, GQA. Det grekiska försvarsdepartementet sköter då inspektionerna åt FMV, säger Dan Tilert.

Mottagningskontrollen i Sverige sköttes sedan av FMCL, där viss satspackning ändå skulle göras.

Fungerat bra

I vintras levererades de sista bildförstärkarna och projekt Mono 12 är nu på väg att avslutas.

– Det har varit lite som ett posterprojekt för en offentlig upphandling. Vi fick ett ekonomiskt väldigt fördelaktigt avtal och samarbetet med leverantören har fungerat jättebra , säger Dan Tilert.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-11-19 13:08. Uppdaterad: 2015-11-19 13:25. Ansvarig: Visa e-postadress.