Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / ”Vi bygger EDF-kontoret steg f…

Huvudnavigering:

”Vi bygger EDF-kontoret steg för steg”

Hoppa till nyhetslistan

EDF-kontoret ska vara ett stöd för FMV, andra myndigheter, industri, universitet, högskolor samt institut, säger Julia Wilén. Här med Daniel Johansson, nedre raden, samt Patrick Goede, Peter Johansson och Per Boeryd, som alla arbetar med EDF-kontoret.

FMV arbetar med att förbereda etableringen av ett nationellt koordineringskontor för den europeiska försvarsfonden, EDF. Kontoret ska vara operativt den 1 januari 2020 och fullt utbyggt den 1 juli 2020. – EDF-kontoret ska etableras inom FMV:s verksamhet, där representanter från Försvarsmakten och FOI deltar i arbetet, säger Peter Johansson, FMV.

2018 presenterade EU-kommissionen ett förordningsförslag om att etablera EDF för perioden 2021 – 2027. Syftet är att stödja konkurrenskraften och innovationskapaciteten för EU:s försvarsindustri, samt att komplettera och konsolidera samarbetsinsatser från EU:s medlemsstater för att utveckla försvarsförmåga. I somras fick FMV i uppdrag av regeringen att i samråd med Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, förbereda etableringen av EDF-kontoret.

– Vi förbereder de beslut och de ekonomiska och juridiska aspekter vi behöver ha på plats. FMV:s generaldirektör har exempelvis tillsatt en myndighetsgemensam styrgrupp för kontoret, säger Julia Wilén.

Steg för steg

EU-kommissionen har ännu inte fastställt EDF-förordningen, men det kommer sannolikt att ske i slutet av 2020. Då fattar de även beslut om budget och arbetsprogram.

– Vi bygger upp EDF-kontoret steg för steg med fokus på de mest verksamhetsprioriterade frågorna. Samarbeten med industri, universitet och högskolor samt institut arbetar vi med nu, säger Daniel Johansson, FMV.

En första omgång med projektutlysningar, calls, för EDF kommer sannolikt att presenteras under våren 2021.

– Vi genomförde en inventering av möjliga områden för EDF i våras. Vi kommer att behöva göra en ny inventering som även ser över områden som planeras tillkomma 2021. För att kunna påverka EDF:s arbetsprogram behöver vi vara klara med detta i februari nästa år. Det är en stor utmaning för FMV och Försvarsmakten att få till en materielplanering som på bästa sätt kan dra fördelar av EDF, säger Peter Johansson, FMV.

Arbetar operativt

Redan i dag arbetar FMV aktivt och operativt med pilotprogrammet för EDF, det Europeiska försvarsindustriutvecklingsprogrammet, EDIDP. Detta program är tillsammans med EDF internationella verktyg och stöd för svensk materielförsörjning. Programmen innebär bland annat möjligheter för Sverige att få externa finansiella medel för att genomföra europeiska forsknings- och utvecklingsprojekt och att dela på utvecklingskostnader. Det sker i samarbete med andra EU-länder och deras industrier.

– Vi märker ett ökat intresse både från myndigheter och från övriga aktörer för de här frågorna. I 2019 års utlysning är FMV delaktig i tre projektansökningar och stöttar ytterligare två, och det gör att medvetenheten om och därmed intresset för programmen ökar, säger Julia Wilén.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-12-11 15:48. Uppdaterad: 2019-12-11 15:55. Ansvarig: Visa e-postadress.