Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV dejtar elevingenjörer

Huvudnavigering:

FMV dejtar elevingenjörer

Hoppa till nyhetslistan

Jag hoppas mycket på detta. Verkar vara ett bra sätt att ta reda på mer om olika områden och vilket område som jag vill jobba inom. Det säger IT-ingenjören Elin Larsson.

När FMV sökte elevingenjörer till det marina området kom det många ansökningar. En form av speed-dejting mellan mentorer och de unga ingenjörerna blev verktyget för att matcha de sökande med FMV:s behov.

Verksamhetsområde Marin har behov av unga ingenjörer. För att underlätta för dem att komma in i verksamheten har man startat ett utvecklingsprogram där ny-exade ingenjörer får chansen att prova olika roller och områden för att sedan placeras i en passande befattning.

– Vi har fått mycket positiv respons från de sökande, säger Ulrika Tode, chef för den marina vapenavdelningen och den som ansvarar för rekryteringen.

Av de sökande till de fem elevingenjörsplatserna valdes 15 ut och över en lunch fick de träffa medarbetare inom det marina verksamhetsområdet och passa på att ställa frågor och berätta om sig själva. Elin Larsson, som har en examen inriktat mot mjukvaruteknik, var en av de sökande.

Får prova olika områden

– Det är svårt att veta vad det är man söker när man läser en jobbannons. Det här verkar bra då jag kan testa olika områden och se om det är något jag fastnar för.    

Steget in i myndigheten FMV:s värld kan vara ett stort steg för den som är nyexaminerad. Att jobba som elevingenjör under ett halvår kan ett sätt att underlätta detta.

– Generellt rekommenderar vi att man skaffar sig några års erfarenhet innan man söker sig till FMV. Det är en ganska komplex miljö med relationer internt i FMV och med kunden Försvarsmakten, industrin både i Sverige och i andra länder samt andra myndigheter, säger Ulrika Tode.

Unga nyexaminerade ingenjörer deltog i en gruppintervju med FMV-mentorer för att få veta mer om FMV och samtidigt berätta om sig själva. I potten ligger fem elevingenjörsplatser.

Ger fast tjänst

– Här kommer de in som grupp och kan hålla ihop och dela olika erfarenheter under tiden som elevingenjör. Det kan göra övergången från högskolan till yrkeslivet lättare.

De fem elevingenjörerna som matchar bäst med FMV kommer att få gå parallellt med mentorer som jobbar med ubåtar, ytfartyg och vapen i roller som projektledare, produktledare, inköpare och projektingenjör.

– Efter de sex månaderna vill vi självklart att de stannar kvar och går vidare i en fast tjänst här på FMV, säger Ulrika Tode.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-09-20 13:45. Uppdaterad: 2019-09-20 13:57. Ansvarig: Visa e-postadress.