Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Första samtidiga flygningen me…

Huvudnavigering:

Första samtidiga flygningen med två JAS 39E Gripen

Hoppa till nyhetslistan

Första flygningen med två JAS 39E samtidigtDen första parallella flygningen med två JAS 39E Gripen genomfördes nyligen av testpiloterna Henrik Wänseth från FMV och Jakob Högberg från Saab. Foto: Saab

Det här var ett första tillfälle att genomföra samtidig provflygning med två Gripen E-plan där vi främst inriktade oss på jämförande sensorprov. Det säger Henrik Wänseth, testpilot vid FMV, som flög det ena planet.

Prov är en viktig del i utvecklingen av ett avancerat stridsflygplan. Provprogrammet för JAS 39E blir nu allt mer omfattande med tillgång till fler provflygplan. Idag används tre flygplan för dessa prov. Det första används nu för prov av olika konfigurationer av externa laster. De två andra, 39-9 och 39-10 används just nu för tester av taktiska sensorer och system i flygplanet.

–Det är bra att vi har tillgång till fler flygplan, det gör att vi kan öka mängden prov. Det här passet innehöll framförallt sensorprover, säger Henrik Wänseth som är provflygare vid FMV Test & Evaluering.

Två Gripen E

Två Gripen E
Den första samtidiga flygningen med två JAS 39E Gripen genomfördes nyligen av testpiloterna Henrik Wänseth från FMV och Jakob Högberg från Saab. Foto: Saab.

 

 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-07-10 12:46. Uppdaterad: 2019-07-10 13:23. Ansvarig: Visa e-postadress.