Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Tester av det nya nordiska uni…

Huvudnavigering:

Tester av det nya nordiska uniformssystemet i höst

Hoppa till nyhetslistan

Det uniformssystem som väljs ut kommer vara gemensamt för samtliga länder, en¬dast kamouflage-mönster skiljer plaggen åt. För Sverige kan det bli aktuellt att byta kamouflagemönstret när Uniformssystem 90 ersätts.

NCU-projektet upphandlar ett gemensamt uniformssystem för Danmark, Finland, Norge och Sverige. Nu har man bjudit in utvalda leverantörer till de tester som ska genomföras i samtliga fyra länder.

Hösten 2018 gjorde projektet en första utvärdering av de anbudsprover som leverantörerna skickat in. Efter förhandlingar valde man ett mindre antal leverantörer som nu går vidare till det stora brukartestet.

Mia NilssonMia Nilsson från FMV leder den svenska delen av det nordiska uniformsprojektet. – Vi har ett antal kvalificerade anbudsgivare som nu går vidare till nästa steg i upphandlingen. Det ska bli mycket intressant att se hur leverantörernas lösningar möter användarnas krav, säger Mia Nilsson, projektledare vid Försvarets materielverk, FMV.

Testet kommer att genomföras i alla fyra länder och kommer att pågå i sex månader och täcka flera årstider och många olika miljöer. Här gör man även labbtester.

Lättare och mer slitstarka

Enligt kravställningen ska det nordiska uniformssystemet ha tre olika konfigurationer och klara skilda typer av kli­mat. Från öken och djungel till europeiskt klimat, där vädret skiftar betydligt mellan som­mar och vinter.

Det har också skett stora framsteg på det materialtekniska området som gör att de nya uniformerna blir lättare och mer slitstarka. Packvolymen blir också mindre. Nordic Combat Uniform är ett komplett system som om­fattar allt från underkläder till ytterplagg. Dessutom är det ett uttryckligt krav att uniformen ska ha full funktionalitet, oavsett kön.

– Leverantörerna har löst det på olika sätt. Antingen genom justerbarhet eller med olika storlekar, säger Mia Nilsson.

Tester i olika miljöer och årstider

Det uniformssystem som väljs ut kommer vara gemen­samt för samtliga länder, en­dast kamouflage­mönster skiljer plaggen åt. För Sverige kan det bli aktuellt att byta kamouflagemönster.

– Det har ett viktigt symbol­värde att de nordiska länder­na gör saker ihop, säger major Magnus Hallberg, systemföreträdare personlig utrust­ning på Försvarsmakten.

– På det här sättet tar vi till­vara varandras kompetenser och i det långa perspektivet sparar vi lite pengar.

Brukartester av ett antal olika uniformstyper inleds under det fjärde kvartalet 2019 på I 19, Lv 6, Amf 1, F 17, Träng R och K 3.

Det nordiska uniformsprojektet blir en jätteorder för den leverantör som till slut väljs ut. Värdet på upphand­lingen är 400 miljoner euro.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-05-20 16:37. Uppdaterad: 2019-05-20 16:44. Ansvarig: Visa e-postadress.