Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV stöttade holländska prov

Huvudnavigering:

FMV stöttade holländska prov

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
FMV stöttade de holländska provskjutningarna med Excalibur-granaten vid Älvdalens skjutfält.

När Holland genomförde skjutningar med artillerigranaten Excalibur vid Älvdalens skjutfält dokumenterade FMV-teamet förloppet med höghastighetskameror, drönare och dopplerradar. FMV Test & Evaluering genomför uppdrag för andra länders försvarsmakter och industrier för att göra det möjligt att behålla den svenska prov- och försöksförmågan.

FMV Test & Evaluering, T&E, är experter på prov av militär materiel i alla former. Uppdragen kommer i första hand från den svenska försvarsmakten, men beläggningen är inte tillräckligt hög för att hålla verksamheten igång fullt ut.

– Vi behöver en del uppdrag för andra länders försvarsmakter och industri för att kunna hålla den breda och djupa kompetens och tekniska utrustning som behövs för att kunna ha kapacitet för alla typer av prov och försök, säger Fredrik Bergman, chef för FMV T&E.

FMV Test & Evaluerings höghastighetskameror på plats för att dokumentera de snabba förloppen.

När ett holländskt förband ur deras Fire Support Command kom till Älvdalens övnings- och skjutfält med personal och materiel var syftet att verifiera artilleribekämpningskedjan vid skjutning med artillerigranaten Excalibur.

FMV T&E dokumenterade Excalibur-skotten med höghastighetskameror och drönare vid målet. Projektilbanorna registrerades med dopplerradar. T&E filmade även kring och i pjäsen för att sammanställa material från hela förloppet och verkan av granaten i olika mål, från ammunitionspåfyllning av pjäs till detonation i målet.

FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson besökte Älvdalens skjutfält i samband med de holländska provskjutningarna.

Fakta:

Excalibur är en 155 mm artillerigranat som har fått sitt namn efter svärdet i legenden om kund Arthur. Granaten har utvecklats av amerikanska Raytheon och svenskbaserade BAE Systems Bofors. Raytheon har svarat för den navigerande delen, medan Bofors ansvarat för flygkroppen, verkansdelen och basen samt den ballistiska förmågan.

Granaten är precisionsstyrd och styrs mot sitt mål med hjälp av GPS. Granaten avfyras i en hög vinkel och flyger högt, maximalt upp till 15 000 meter, vingarna viks ut och granaten börjar glidflyga mot målet. Den sista biten faller granaten nästan lodrätt, vilket optimerar sprängverkan och precision. Den kan bära flera typer av stridsspetsar och har en räckvidd på cirka 50 km.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-05-17 11:09. Uppdaterad: 2019-05-17 11:38. Ansvarig: Visa e-postadress.