När Holland genomförde skjutningar med artillerigranaten Excalibur vid Älvdalens skjutfält dokumenterade FMV-teamet förloppet med höghastighetskameror, drönare och dopplerradar. FMV Test & Evaluering genomför uppdrag för andra länders försvarsmakter och industrier för att göra det möjligt att behålla den svenska prov- och försöksförmågan.
FMV Test & Evaluering, T&E, är experter på prov av militär materiel i alla former. Uppdragen kommer i första hand från den svenska försvarsmakten, men beläggningen är inte tillräckligt hög för att hålla verksamheten igång fullt ut.
– Vi behöver en del uppdrag för andra länders försvarsmakter och industri för att kunna hålla den breda och djupa kompetens och tekniska utrustning som behövs för att kunna ha kapacitet för alla typer av prov och försök, säger Fredrik Bergman, chef för FMV T&E.
FMV Test & Evaluerings höghastighetskameror på plats för att dokumentera de snabba förloppen.
När ett holländskt förband ur deras Fire Support Command kom till Älvdalens övnings- och skjutfält med personal och materiel var syftet att verifiera artilleribekämpningskedjan vid skjutning med artillerigranaten Excalibur.
FMV T&E dokumenterade Excalibur-skotten med höghastighetskameror och drönare vid målet. Projektilbanorna registrerades med dopplerradar. T&E filmade även kring och i pjäsen för att sammanställa material från hela förloppet och verkan av granaten i olika mål, från ammunitionspåfyllning av pjäs till detonation i målet.
FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson besökte Älvdalens skjutfält i samband med de holländska provskjutningarna.
Fakta:
Excalibur är en 155 mm artillerigranat som har fått sitt namn efter svärdet i legenden om kund Arthur. Granaten har utvecklats av amerikanska Raytheon och svenskbaserade BAE Systems Bofors. Raytheon har svarat för den navigerande delen, medan Bofors ansvarat för flygkroppen, verkansdelen och basen samt den ballistiska förmågan.
Granaten är precisionsstyrd och styrs mot sitt mål med hjälp av GPS. Granaten avfyras i en hög vinkel och flyger högt, maximalt upp till 15 000 meter, vingarna viks ut och granaten börjar glidflyga mot målet. Den sista biten faller granaten nästan lodrätt, vilket optimerar sprängverkan och precision. Den kan bära flera typer av stridsspetsar och har en räckvidd på cirka 50 km.