Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / När det hänger på repet

Huvudnavigering:

När det hänger på repet

Hoppa till nyhetslistan

Jägarsoldater använder en hel del säkerhetsmateriel, som här när de firar sig ner från Tuolpagorni, ett av bergen runt Kebnekaisemassivet.

Soldater som bordar fartyg, tar sig upp och ner i byggnader, mellan byggnader, förflyttar sig i alpin terräng eller jobbar i en hög mast, behöver säker personlig skyddsutrustning. Nu finns ny utrustning som FMV levererat.

Solen skiner över den svenska fjällvärlden när jägarsoldaterna börjar fira sig ner från Tuolpagorni, ett av bergen runt Kebnekaisemassivet. Det är en vanlig dag på jobbet för Bergsjägarplutonen i Arvidsjaur. Man har tagit sig upp på berget på skidor med stighudar och nu har man tagit på klätterselar och säkrat repet och påbörjat nedfirningen.

– Vi övar en hel del i den här miljön på att förförflytta oss taktiskt i terrängen, både på klippa, glaciär och i lavinområden, säger Carl-Johan Olofsson, kapten vid fjälljägarna. Vi använder en hel del specialutrustning i samband med detta. Även när vi övar nedfirning och räddning från helikopter.

Många olika typer av utrustning

Den utrustning som fjälljägarna använder är en del av all den utrustning som går ingår i materielsystemet Försvarsmaktens säkerhetsmateriel klättring. Det består av ett 50-tal olika satser och utrustningar som tillsammans omfattar ett stort antal artiklar.

Massimo Del Din, som har lett projektet för anskaffning av personlig skyddsutrustning till Försvarsmakten, håller i en krok som ingår i utrustningen "Klätterkrok dubbel med falldämpare". Utrustningen används som passiv säkring av de som klättrar i master och torn. – Vi anskaffar utrustning för alla försvarsgrenarna. Det finns utrustning för strid i bebyggelse, för att kunna ta sig upp och ner i byggnader och mellan byggnader. Ett annat exempel är materiel för helikopter som gör den till ett ännu vassare verktyg för Försvarsmakten, säger Massimo Del Din, projektledare vid FMV.

Här finns ett så kallat fast rope, ett tjockt rep som man använder för att snabbt fira sig ner från helikopter med. När man ska plocka upp soldater lägger man ut ett rep med öglor och sedan kopplar de in sig på en sele och så lyfter helikoptern med dem i en klase. Fort iväg så att de kommer utom risk.

På marinsidan finns det fallskyddsutrustning så att man inte ska ramla över bord. Man ska kunna borda fartyg och inte ramla ner i samband med det. Vid arbete i trånga utrymmen finns en rigg där man med hjälp av motor kan vinscha upp och ner folk.

Torn och mast

Ett stort område är torn och mast. Det handlar mycket om underhåll av kommunikationsutrustning på hög höjd, och saknar man materiel eller behörig personal kan det exempelvis leda till att man måste ställa in verksamhet vid flygfält.

För att få jobba i torn och mast måste man ha gått Försvarsmaktens utbildning och ha vissa medicinska förutsättningar. Massimo Del Din har lett projektet vid FMV som nyligen tagit fram ny materiel inom det här området.

– Innan beslutet togs att anskaffa ny materiel gick vi igenom den utrustning som finns tillsammans med Försvarsmakten. Efter det togs beslutet att inte modifiera den äldre utrustningen utan anskaffa ny. Vi tog med oss erfarenheter från den äldre utrustningen när vi tog fram kravspecifikationen för den nya utrustningen.

Ramavtal med produktkatalog

Upphandlingen gjordes via ett ramavtal som FMV konkurrensupphandlat tidigare. Man delade in upphandlingen i en materiel-del och en tjänste-del. I materiel-delen förbinder sig leverantören att ha en produktkatalog där det går att avropa komponenter. Det gör att Försvarsmakten exempelvis inte behöver rikta upphandlingar för att anskaffa reservdelar. I tjänste-delen ska leverantören kunna hjälpa till med allt från utredningar till att ta fram instruktionsböcker.

Det är viktigt att kunna lita på säkerhetsutrustningen. Slitage ska bedömas av någon som har gått Försvarsmaktens utbildning för personlig skyddsutrustning.

– Utifrån ramavtalet har vi beställt en komplett leverans av Personskyddsutrustning 1 och 2, sele, hjälm, pannlampa, visir med mera. Två räddningsutrustningar, en skarp och en för övning. Och så den lite enklare Fallskyddssystem 75, ett backup-rep när man övar, plus dokumentation och vårdföreskrifter, säger Massimo Del Din.

FMV genomför också leveransutbildningar för att göra det möjligt för Försvarsmakten att föra in handhavandet av de nya utrustningarna i sitt eget utbildningssystem.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-05-15 13:30. Uppdaterad: 2019-05-15 13:40. Ansvarig: Visa e-postadress.