Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Brons i världens största cyber…

Huvudnavigering:

Brons i världens största cyberförsvarstävling

Hoppa till nyhetslistan

De nästan 60 deltagarna i det svenska laget i cyberförsvarsövningen Locked Shields kom från företag och myndigheter. Uppgiften var att hålla igång 4000 virtuella IT-system utsatta för 2500 attacker. Foto: Anders G Warne.

Det svenska laget blev tredje bäst av totalt 23 lag i världens största cyberförsvarstävling, Locked Shields. Frankrike vann följt av det tjeckiska laget. Sveriges lag bestod av några av Sveriges vassaste IT-experter från myndigheter och näringslivet. FMV-aren Robert Jernkvist var en av dem.

Svenska laget bestod av närmare 60 personer från Försvarets materielverk, Försvarshögskolan, Handelsbanken, Netnod, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polismyndigheten, Romab, Saab, Säkerhetspolisen och ÅF.

Robert JernkvistJag lärde mig mycket och har fått ett starkt nätverk genom den här övningen. Det säger Robert Jernkvist, som på FMV jobbat med att utveckla komplexa ledningssystem med mycket höga krav på informationssäkerhet. För tillfället är han tjänstledig för ett jobb på Försvarsmakten.

– Tidigare har Sverige haft ett renodlat försvarsmaktslag, men i år fick vi möjlighet att sätta upp ett civilt lag, säger Robert Jernkvist. Intresset bland företag och myndigheter visade sig vara stort och vi hade ett första möte här på FMV där vi utsåg Erik Biverot till lagledare.

Erik Biverot är till vardags övningsansvarig på MSB, vid CERT-SE, Computer Emergency Response Team, med uppgiften att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter.

Stark laguppställning

– Ingen i vårt lag hade deltagit tidigare och vi hade bara några få tillfällen på oss att jobba ihop laget inför tävlingen. Ändå tog vi en tredjeplats. Vi hade förvisso en stark laguppställning med många individuella experter. Men det gäller att kunna jobba ihop, att vi presterade så bra tror jag beror på starkt engagemang och att lagledning, Erik Biverot och den tekniske lagledaren Robert Malmgren, fick alla att samarbeta, säger Robert Jernkvist.

Locked Shields är en skarp, så kallad live-fire, cyberförsvarsövning som genomförts årligen sedan 2010 och arrangeras av cyberförsvarscentrumet Nato Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence i Estland.

Grundscenariot är detsamma – det fiktiva landet Berylia är utsatt för massiva cyberattacker av olika slag och de tävlande lagen utgör den snabbinsatsstyrka som ska se till att Berylias nätverk och andra tjänster såsom elnät och vattenförsörjning inte lamslås av attackerna.

4000 virtuella system och 2500 attacker

– Lagen får 30 minuter på sig att kolla av situationen, sedan drar attackerna igång. Vi hinner inte laga så många svagheter på den tiden. Men det är superkul, pulsen är hög, särskilt när man hittar en bakdörr i ett system och lyckas täppa till hålet. För när attackerna tar sig in börjar minuspoängen ticka och då gäller det att hålla huvudet kallt och samarbeta i laget, säger Robert Jernkvist.

Det svenska laget satt i Försvarshögskolans lokaler i Stockholm under de två dagar som tävlingen pågick. Robert Jernkvist i grön keps. Foto: Anders G Warne.

Teknikerna ska försöka hålla 4000 komplexa IT-system i gång under attackerna, rapportera incidenter och genomföra avancerad felsökning, så kallad IT-forensik. Strategidelen går ut på att hantera situationen på hög beslutsnivå, följa internationell rätt inom området och det kan även handla om att hantera frågor från journalister. Allt mäts och bedöms av övningsledningen.

Antagonisterna

Övningsledningen styr scenariot från Tallinn och där sitter även antagonisterna, som kallas för röda laget. Övningen pågår under två mycket intensiva dagar. Ingen vet exakt vilka utmaningar som väntar. När övningen öppnades i år ställdes lagen bland annat inför 42 olika säkerhetshål i brandväggarna.

– Det är viktigt att även ta med sig det som inte fungerade, saker som kunde gjorts ännu bättre. Jag har fått mängder med tankar i huvudet om just detta, det kan utveckla både mina personliga kunskaper men också den egna organisationens förmågor, säger Robert Jernkvist.

De deltagande organisationerna finansierade sitt eget deltagande i tävlingen. Utöver själva laget deltog även tre forskare från FOI, Försvarshögskolan och KTH, som studerade agerande och beslut i laget.

Fakta CCDCOE

Nato Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence består av civila och militära forskare, analytiker och utbildare från såväl offentliga sektorn som näringslivet. Centret samlar representanter från 21 länder: Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

Mer om Locked Shields

Bilder från tävlingen 2019


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-05-09 13:08. Uppdaterad: 2019-05-09 13:32. Ansvarig: Visa e-postadress.