I början av maj skjuts en svensk-amerikansk satellit upp från Nya Zeeland.
Satelliten, som kallas SPARC-1, är en demonstrator för ett flertal koncept. Dessa har utvecklats under ett samarbetsavtal, kallat NAPA3, mellan Försvarets materielverk, FMV, och United States Air Force Research Laboratory, AFRL, där även Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har stor medverkan.
NAPA3 finansieras till lika delar av Försvarsmakten och AFRL och ingår på svensk sida i forsknings- och teknikutvecklings programmet, FoT,och har pågått sedan 2013.
– SPARC-1 skjuts upp i US Air Force regi och kommer att kontrolleras från AFRL i Albuquerque, New Mexico, USA, säger Mikael Ahlberg, FMV:s projektledare för NAPA3.
SPARC-1 är ett viktigt resultat inom NAPA3, där flera nyttolaster ska testas i omloppsbana runt jorden på cirka 500 kilometers höjd. Satelliten baseras på idéer
FMV:s projektledare Mikael Ahlberg med satelliten SPARC-1, här temporärt bestyckad med några 3D-utskrivna nyttolaster. om en mjukvara för automatisk systemkonfiguration för olika nyttolaster, med minimal arbetsinsats och till låg kostnad. Satelliten har tre nyttolaster.
– För svensk del handlar det om en så kallad SSA-kamera, Space Situational Awareness, för rymdlägesbild.
Experimentet ska med hjälp av en vanlig stjärnkamera, som finns på alla satelliter, ta bilder av solreflexer från andra satelliter. Dessa skapar ett streck på fotografiet på grund av exponeringstiden.
– Man kan sedan räkna ut vilken omloppsbana satelliten har och slutligen identifiera vilken satellit det var utifrån en lista på kända satelliter. Det militära syftet handlar just om det. Att ha kännedom om satelliterna och när man har dessa ovanför sig. Det kan sedan komma att ingå som en parameter i den militära planeringen.
SSA-experimentet kommer att pågå under 2019 och kontrolleras av FOI.
Övriga experiment som finns ombord på SPARC-1 handlar bland annat om en mjukvarustyrd radio, Software Designed Radio, mellanmjukvara utvecklad av AFRL, samt radioexperiment inom bland annat Blue Force Tracking, som är en NATO-term för att identifiera vänligt sinnade styrkor, och militär SAR, Search and Rescue.
– Ett av flera mål med projektet NAPA3 är att bygga en satellit för experimenten. Amerikanarna föreslog även att skjuta upp den. Det blev en spännande bonus för oss alla och för analyserna, säger Mikael Ahlberg.