Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / ”Det vi gör känns väldigt meni…

Huvudnavigering:

”Det vi gör känns väldigt meningsfullt”

Hoppa till nyhetslistan

Mikaela Rosenlind Magnusson och Ulf Noring, båda anställda på CSEC.

Sveriges Certifieringsorgan för IT-Säkerhet, CSEC, ansvarar för opartisk granskning av produkters IT-säkerhet enligt den internationella standarden Common Criteria.
– Vi är en liten grupp som sitter på FMV. Vår uppgift är att kontrollera att IT-säkerheten i produkter är så säker som leverantören lovar, säger Dag Ströman, chef CSEC.

Kontrollen av IT-säkerheten sker enligt internationella tekniska krav och regler.

Dag StrömanDag Ströman, chef CSEC.  – Vi jobbar mycket tillsammans med andra svenska myndigheter och även med industrier och bolag. Denna samverkan sker både i Sverige och i andra länder, som till exempel USA, Japan och Tyskland. Detta för att komma fram till hur vi ska kontrollera och granska IT-säkerheten. Det är ett internationellt jobb, där man lär sig väldigt mycket, säger Dag Ströman.

Den tekniska kontrollen av produkters IT-säkerhet görs av företag som är godkända och licensierade av CSEC.

– Som certifierare är vi en slags teknisk övervakare. Vårt jobb är att kontrollera så att de granskningar företagen gör är rätt gjorda.

Del av samhällsskyddet

De som jobbar på CSEC får överblick över många IT-produkter, bland annat databashanterare, brandväggar, skrivare, smarta kort och operativsystem.

– Den stora charmen med att jobba hos oss är att man får sätta sig in i en stor mängd produkter, men också att vi jobbar internationellt. Vi är en del av samhällsskyddet när det gäller cybersäkerhet, säger Dag.

– Det är stor variation på de produkter vi ska granska och vi får nästan alltid in det senaste inom IT-säkerhet och teknik. Eftersom det är ett väldigt internationellt jobb är det mycket resande, men vi har också mycket kontakt med svenska myndigheter för att ta fram ett bättre regelskydd. Det vi gör känns väldigt meningsfullt och aktuellt, fortsätter han.

Omfattande utbildning

Mikaela Rosenlind Magnusson och Ulf Noring arbetar som certifieringsassistent respektive trainee, med sikte på att bli junior certifierare. Båda är relativt nyanställda på CSEC.

Mikaela har läst applikationsutveckling och systemutveckling på yrkeshögskola, följt av jobb på IT-staben på FMV. Ulf har läst en master i datasystemvetenskap med inriktning informationssäkerhet och han har arbetat som systemadministratör.

Som nyanställd på CSEC erbjuds man ett omfattande utbildningsprogram på sex till tolv månader, där man lär sig alla viktiga delar i granskningsarbetet.

– Jag ville jobba med it-säkerhet, men hade svårt att hitta en klockren utbildning. Då hittade jag Dag och CSEC. Nu har jag en tjänst som passar mig perfekt, jag jobbar och gör nytta, samtidigt som jag får utbildning och lär mig mer och mer. Just nu händer det mycket på it-säkerhetsområdet, så det känns som rätt tidpunkt att komma in på CSEC, säger Mikaela.

– Jag är trainee och går utbildningen utan att jobba samtidigt. Det är ett snabbspår till att bli junior certifierare, säger Ulf.

Väldig variation

De båda trivs väldigt bra.

– Det finns en väldig variation inom CSEC, det är internationellt och nationellt samarbete, certifiering och kvalitet. Vi utformar lite själva vad vi vill hålla på med och vilken utbildning vi vill ha, säger Mikaela.

– Vi har fingrarna i många olika sylt- och kakburkar, instämmer Ulf. Även om certifiering är min huvudsyssla, så finns det en flexibilitet i jobbet. Vi har kanske inte samma lön som i övriga branschen, men vi har möjlighet att göra en insats för informationssäkerhetsvärlden och stora möjligheter att påverka, säger han.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-02-20 10:45. Uppdaterad: 2019-02-20 11:11. Ansvarig: Visa e-postadress.