Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Samarbete som ger resultat

Huvudnavigering:

Samarbete som ger resultat

Hoppa till nyhetslistan

På två år har Granatkastarpansarbandvagn 90 gått från avtal till leverans. Imponerande tyckte FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson när han tog emot de fyra första vagnarna.

Strax före jul 2016 tecknade FMV avtal med HB Utveckling om leverans av 40 granatkastarpansarbandvagnar. När leverantören HB Utveckling AB, ett joint venture mellan BAE Systems Bofors AB och BAE Systems Hägglunds AB, idag rullade ut de fyra första förserievagnarna konstaterar FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson att man kan åstadkomma mycket när man har ett bra samarbete.

– Att på två år gå från kontrakt till leverans, det är imponerande. Det visar på ett mycket gott samarbete mellan oss på FMV, Försvarsmakten och industrin.

De fyra första vagnarna är förserievagnar som ska användas till utbildning, metodprov och validering. De första ordinarie vagnarna levereras sedan i augusti. Övriga vagnar levereras efter hand med slutleverans under 2020.

– Det blir ett tillskott som kommer att öka den operativa effekten hos de mekaniserade bataljonerna, säger Göran Mårtensson.

  Projektledaren vid FMV Lars Taraldsson och hans motpart vid industrin Ulrika Berg har tillsammans med sina respektive projektgrupper och representanter från Försvarsmakten lotsat projektet fram till dagens överlämning av förserievagnarna.

Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) ska verka som bataljonsartilleri och är baserade på Stridsfordon 90-chassi.

Prestandamässigt kommer Grkpbv90 att väl möta de nuvarande dragna pjäserna när det gäller eldhastighet och till det kommer de att vara avsevärt snabbare att gruppera då all materiel och personal finns i vagnarna plus att de får ett eget navigeringssystem, POS2.

Det här gör att plutoner med Grkpbv90 kommer att få ökad förmåga att understödja förbanden genom att vara snabbare på att gruppera, skjuta och omgruppera. En pluton med dragna pjäser grupperar på tio minuter, med Grkpbv90 kan plutonen gruppera på två minuter och kan även var beredda att omgruppera och förflytta på en minut efter sista eldöppnande.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-02-01 16:05. Uppdaterad: 2019-02-01 16:58. Ansvarig: Visa e-postadress.