Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Militär food truck

Huvudnavigering:

Militär food truck

Hoppa till nyhetslistan

Hemvärnet behöll det gamla fältkoket. Det ger personalen varmlagad mat och man får en uthållighet på 90 dygn.

Försvarsmakten ska i större utsträckning börja servera varmlagad mat i fält. Därför behöver kokutrustningen som kan följa med förbanden ses över. FMV tittar på möjligheterna att modifiera den gamla koktraktorkärran som en möjlig lösning för ett nytt lätt fältkok.

Vid de stora krigsförbandsövningarna och under värnpliktsförsvaret lagades det mycket mat i fält. Men i samband med den stora omställningen mot ett insatsförsvar avvecklades en del av fältförplägnadsmaterielen medan de delar som ej användes ställdes i förråd.

– Det här är ett område med ett stort arv, mycket gammal utrustning, säger Michael Falk, projektingenjör inom området fältförplägnad på FMV.

Michael FalkMichael Falk jobbar med modifieringen av fältkok-materiel. Han menar att en hel del av den gamla materielen är av mycket bra kvalitet, och med en del åtgärder kan den leva länge till. Tillsammans med utvecklingssektionen på Försvarsmaktens logistik & motorskola ser FMV över ett helt system för funktionen lätt fältkok. Det man tittar på just nu går ut på att den gamla kokkärran plockas fram ur förråden och sys ihop med en släpkärra med transport-, förvarings- och kylmöjligheter. Kok-redskapen ses också över.

– Om försöken med våra prototyper faller väl ut så kan det innebära att kommande anskaffning av nytt fältkok kan ersättas av det som vi tittar på nu. Det skulle bli både billigare och kräva mindre omställning för Försvarsmaktens personal.

Fältkok ger bättre uthållighet

Rations, det vill säga portionsförpackad frystorkad mat, som Försvarsmakten använt de senaste åren ger inte den uthållighet som behövs nu när försvaret ska öva mer och klara längre tid i fält.

– Rations är inte så populärt bland soldaterna. När jag tidigare var logistikofficer för ett förband som var tänkt att åka till Sudan lärde vi kockarna att stycka så att vi kunde köpa råvara lokalt och få den kontrollerad och tillaga den, det blev succé.

För att laga mat i fält idag har försvaret kokcontainrar för etablering under en begränsad tid. Den gamla koktraktorkärran används fortfarande på vissa förband. Men det är Hemvärnet som använder den mest.

– Det gamla tänket är på väg in igen. Och när Försvarsmakten ska börja laga mat på riktigt behöver man utrustning för det. En hel del av den gamla materielen är av mycket bra kvalitet i grunden, med en del åtgärder kan den leva länge till, säger Michael Falk.

KoktraktorkärraIllustration koktraktorkärran. FMV ser över möjligheterna att modifiera kokkärran till att ingå i ett nytt lätt fältkok.

Måste bli säkrare i högre farter

En av åtgärderna som måste till är att göra det möjligt att dra koktraktorkärran i samma hastighet som resten av förbandet. För att dra den befintliga kärran i 80 km/h är inte riskfritt.

– Det finns risk att den kan tippa vid undanmanöver i de hastigheter som vi vill kunna dra den och därför är en del i modifieringen att byta chassi på kärran. Sedan kommer vi med stöd av FMV Test och Evaluering kontrollera att kärran är trafiksäker innan den lånas ut till Försvarsmakten för prov under övningar.

Tanken är sedan att den ska dras av fordon motsvarande Mercedes Sprint PB 8, Toyota Hilux och lastbil. Om proven faller ut väl så rör det sig om drygt 400 koktraktorkärror som förhoppningsvis ska livstidsförlängas.

Fakta:

Kokkärran användes som mest mellan 1950-2000 och drogs oftast av en traktor eller terrängbil. På kärran finns kokspis och lågtryckspanna monterad. Kärran fanns tidigare i två varianter, modell 111 var klassikern som ersatte kokvagn m/46. Modell 112 har hängt med länge och värms med dieselbrännare som huvudalternativ och med ved som reserv, den används fortfarande av vissa förband inom Försvarsmakten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-01-24 13:03. Uppdaterad: 2019-01-24 13:22. Ansvarig: Visa e-postadress.