Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV beställer fordon till Patr…

Huvudnavigering:

FMV beställer fordon till Patriot

Hoppa till nyhetslistan

Pontus Nordberg från FMV, i mitten, skriver under avtalet om fordonsbeställning till Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar till det svenska försvaret. Ingo Cammans och Michael Wittlinger undertecknade för leverantören RMMV.

Det blir tyska RMMV som får leverera fordon till Sveriges nya luftvärnssystem. FMV tecknar kontrakt om 40 fordon som börjar levereras 2021.

Det medellångräckviddiga Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar för det svenska försvaret består förutom robotar av radarer som söker efter och följer fientliga plan och robotar, stridsledningscentraler och lavetter. Men det behövs även fordon som bärare av olika delar av systemet.

Kontraktet som FMV tecknade igår är ett avrop från ramavtalet som tidigare upphandlats i samarbete med Norge. Detta avrop är ett tvåpartsavtal mellan FMV och Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). 

– FMV har ett ramavtal för anskaffning av olika typer av hjulfordon till Försvarsmakten. Vi valde gå på det avtalet även för Patriot-fordonen för att få systemlikhet och så bra förutsättningar för leveranssäkerhet som möjligt, säger Pontus Nordberg, chef för AL Mark vid FMV, och den som undertecknade avtalet. 

Avropet består av tre olika fordonsvarianter; dragbilar, kranbilar och containerbilar. Samtliga fordon har en hög terrängframkomlighet. Leveranserna påbörjas under första kvartalet 2021. 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-12-14 13:46. Uppdaterad: 2018-12-14 13:49. Ansvarig: Visa e-postadress.