Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sveriges nya ubåtsjakttorped u…

Huvudnavigering:

Sveriges nya ubåtsjakttorped utvecklas med modern designteknik

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Torpedens modulära konstruktion kan man se i den här animerade sekvensen. Olika moduler och delar kan göras osynliga för att nå önskat djup i strukturen. När en komponent är isolerad kan den extraeras separat, mätas, ändras, uppdateras eller kontrolleras

FMV:s leverantör använder Model Based Definition, MBD, det ger FMV bättre möjligheter att granska konstruktionen under utvecklingsarbetet. Det säger Magnus Lind som är projektledare för ny lätt torped på FMV.

I utvecklingen av Sveriges nästa generation av ubåtsjakttorped använder leverantören Saab Dynamics arbetssättet Model Based Definition, MBD. Det snabbar upp processen från ritbordet till produkt. Men ger även tidigare start av produktions- och underhållsberedning och snabb återkoppling till konstruktionsteamet.

– Vi kapar kostnader för utveckling och produktion. Redan två år efter att det stora utvecklingsarbetet inleddes har prover med den första prototypen inletts, säger Matteo Perrone huvudansvarig farkost i projektet på FMV.

Matteo PerroneMed det här arbetssättet är det mycket enklare för oss att följa arbetet och vara uppdaterade i de senaste ändringar som leverantören har gjort i sin konstruktion. Det säger Matteo Perrone, huvudansvarig farkost i projekt NLT på FMV. 

Med MBD jobbar man med 3D-modeller för alla områden, även där tvådimensionella ritningar traditionellt använts. Fördelen är att alla mått redan finns i modellen, och det gör att man kan hoppa över några steg innan tillverkningen.

Kortare ledtider

MBD är också ett kraftfullt stöd i tidiga utvecklings- och designfaser. Anpassningar och förändringar kan snabbt utvärderas direkt i modellen. Även underlag för montering, tillverknings- och leverenskontroll och konstruktionsgranskning kan snabbt tas fram med hjälp av MBD-verktyget i 3D.

Att alla använder samma data och alla har tillgång till samma 3D-underlag medför också färre granskningar.

– Kortare beslutsvägar, färre granskningar och därmed kortare ledtider från konstruktion till färdig artikel. Det är ett resultat som vi tydligt kunna se i genomförda revyer, säger Magnus Lind, projektledare Ny lätt torped på FMV.

Torped med övningsmodulTorped 47 är designad så att man endast byter ut en modul mellan den skarpa- och övningsversionen, i övrigt är det samma torped. Efter övningsskottet löser övningsdelen ut sin ballong så att man kan bärga torpeden. 

Bättre insyn i utvecklingsarbetet

Att jobba med MBD som granskare har gett FMV stora möjligheter att vara insatt i och uppdaterad om de senaste ändringarna som leverantören har gjort i sin konstruktion. I ett komplext projekt som NLT har det exempelvis medfört att övergången mellan den första och andra prototypfarkosten har gått smidigt.

– Vi har kunnat följa arbetet på ett enklare sätt och med en insyn över alla delar av farkosten på en och samma gång under utvecklingens olika faser, säger Matteo Perrone.

– Ett konkret exempel är arbetet inom ILS. Personal från FSV torpedverkstad kan snabbt se hur vald design påverkar en klargöring eller återställning, vilket då kan effektivisera och öka säkerheten i den verksamheten.

Prov med prototyper av Torped 47 genomförs löpande under projektet.Prov med prototyper av Torped 47 genomförs löpande under projektet. 

Fakta MBD:

Grunddefinitionen av MBD är att man använder 3D-modeller för att definiera såväl individuella komponenter som sammansatta enheter med hjälp av ett 3D-CAD-system. Förutom ren geometri och toleranser av komponenter eller sammansatta enheter kan modellen bära med sig data om material för enstaka komponent eller materiallistor för sammansatta enheter, konfigurationsvarianter och övrig designinformation.

Förutom fördelarna ur ett design- och produktionsperspektiv har möjligheten att samla all denna data direkt i modellen även fördelar sett från ett systematisk ingenjörs-perspektiv.

Läs mer om Torped 47 här


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-12-06 10:18. Uppdaterad: 2018-12-06 10:18. Ansvarig: Visa e-postadress.