Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar ledningsstödsyst…

Huvudnavigering:

FMV levererar ledningsstödsystem till Flygvapnet

Hoppa till nyhetslistan

Peter Turesson, Försvarsmakten Fadi Iskender samt Marie Louise Rösiö, FMV vid överlämningen av systemet till Försvarsmakten.

FMV har levererat ledningsstödsystemet Command & Control Bataljon, C2Bat version 1.0, till Flygvapnet. Systemet används av Stridsledningsbataljonens stab och är en komponent i dess förbandsledningssystem.
– Med det här ledningsstödsystemet får Flygvapnet ett modernt och ändamålsenligt system som hanterar information upp till och med hemlig/secret för nationell verksamhet, säger Fadi Iskender, projektledare FMV.

Syftet med FMV:s uppdrag att anskaffa ledningssystem C2Bat till Flygvapnet har varit att förse Stridsledningsbataljonen med ett informationssystem som möjliggör förbandsledning av en landsomfattande bataljon med både fasta och rörliga grupperingsplatser.

– Systemet C2Bat är ett administrativt ledningsstödsystem som hanterar ordrar, rapporter och andra typer av dokument för planering, genomförande och uppföljning.

Då de ekonomiska förutsättningarna för uppdraget har varit begränsade genomfördes utvecklingen i nära samarbete med Stridsledningsbataljonen och leverantören för att hitta en kostnadseffektiv systemlösning. Arbetet resulterade i återbruk av komponenter och framför allt säkerhetslösningar från flygvapnets ledningssystem C2STRIC. Sakskälen för detta beslut var bland annat att C2STRIC-domänen har en etablerad produktions- och vidmakthållandeorganisation, vilket bidragit till att kunna leverera en ackrediteringsbar systemlösning på relativt kort tid.

Gott resultat

Sedan i våras bedriver FMV provverksamhet i systemet och under flygvapenövningen FVÖ-18 användes systemet med gott resultat. Erfarenheterna visade att tillgången till C2Bat var en av Stridsledningsbataljonens största positiva erfarenheter från övningen då minskade ledtider bidrog till snabbare beslut och inriktning för beslutande chef.

– Med C2Bat får vi omedelbar tillgång till hemlig/secret ordrar, rapporter och lägesbilder jämfört med upp till flera timmar med nuvarande system. Detta eftersom många kan arbeta parallellt med olika funktioner samtidigt, det har inte funkat förut, säger Fadi Iskender.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-27 11:27. Uppdaterad: 2018-11-27 11:29. Ansvarig: Visa e-postadress.